Манолова: Бюджетът на София за 2020 г. е бюджет на спиралата на повишаване на данъците

Това е бюджет на неизпълнените обещания, коментира още Мая Манолова за бюджета на София за настоящата година

Бюджетът на София за 2020 г. е бюджет на спиралата на повишаването на данъците и бюджет на неизпълнените обещания. Спиралата започна с увеличението на данъците с налога на автомобилите и сделките с имущество, отложи се „влизането в кварталите”, рекламирано от г-жа Фандъкова по време на предизборната кампания, няма да има повече средства за нови улици, осветление и канализация, няма да има мерки срещу презастрояването, няма да се случи и обещаната децентрализация на бюджета на София в полза на кварталите и населените места.
 
Това каза на брифинг председателят на гражданската платформа „Изправи се.БГ” Мая Манолова с експерти от платформата.
 
Видими през този бюджет са финансовите проблеми на Столичната община. Опитват се да контролират увеличението на дефицита през увеличение на данъците, като се замразяват инвестициите, коментира Манолова.
 
Кметът Фандъкова твърдеше, че Столичната община не е на дефицит. Дефицитът е бил 80 млн. лева през 2019 г., а сега става 122 млн. лева за 2020 г., посочи Манолова.
 
Фандъкова твърдеше, че няма да повишава данъците, а две седмици след изборите ги увеличи, добави тя.
 
От увеличения данък на автомобилите ще се съберат 22 % повече средства от тези през 2019 г. Тоест, столичани ще плащат повече, коментира Мая Манолова.
 
От сделките с имущества също Столичната община очаква увеличение със 17,1 %, като с тях ще се запушват дупки в бюджета, посочи Манолова.
 
От 2 млн. лева през 2019 приходи от такси в детските ясли, Столичната община ги увеличава сега почти на 3 млн. лева. Не е ли по-нормално тези 2 млн. лева за детски ясли да бъдат поети от Общината като стимул за младите семейства при общ бюджет от 1,7 млрд. лева, попита Манолова и посочи, че общината трябваше да отдели само 20 млн. лева за напълно безплатни ясли и детски градини за всички столични деца, както са направили редица общини в страната.
 
В същото време са предвидени в националния бюджет 70 млн. лева, от които община София взима само 5 млн. лева. Това е очевидно несправедливо предвид  факта, че в София има най-големи проблеми за ясли и градини – 7 хиляди деца чакат в листите, каза тя.
 
Заложени са повече приходи от продажба на собственост – ще бъдат реализирани 21,5 млн. лева срещу 14 млн. лева реализирани за 2019 г. Това е с 54 % повече. Тоест ще се увеличи разпродажбата на земя в столицата. А вместо да разпродават земята на София, би следвало да предприемат конкретни мерки срещу презастрояването. Вместо това, те продават още и още терени и така се ограничават възможностите за обезщетяване на собствениците на земя, изрази мнение Манолова.
 
Приходите от продажба на сгради също скачат – на 14 млн. лева за 2020 г. срещу 7,2 млн. лева през 2019 г. Те се класифицират като неефективни сгради, но ние следим кои Столичният общински съвет ще посочи като неефективни и ще ги разпродава, каза Манолова.
 
За поредна година отредените средства за обезщетение и обратно изкупуване на собственост са едва 15 млн. лева, а в предишни години са били 50-60 млн. лева. Само с повече средства могат да се изкупят терени за детски градини, зелени площи и спортни площадки, но като не се заложат достатъчно средства, се създават прегради срещу битката с презастрояването, каза Манолова.
 
Добрата новина е че Столичната община е осъзнала факта, че е неспособна да инвестира парите на столичани. Със 193 млн. лева са по-малко инвестициите за 2020 г. в бюджета. Няма средства за развитие на кварталите, канализация, улици там, посочи Манолова.
 
Капиталовите разходи за 2020 г. са 464 млн. лв. срещу планирани 622 млн. лева за 2019 г. Тоест, 158 млн. лева по-малко средства са заложени за инвестиции. Не се усвояват средно около 200 млн. лева годишно капиталови инвестиции, която тенденция продължава и сега, подчерта Манолова.
 
За последните шест години над 1,12 млрд. лева не са усвоени за инвестиции - квартални улици, тротоари, паркове, градини, мерки за чист въздух, канализация. Това всичко не е реализирано, защото екипът на г-жа Фандъкова не изпълнява плана си за капиталовите инвестиции, каза Мая Манолова.
 
През 2020 г. ще растат средствата за чистота обаче – с 10 млн. лева повече са предвидените. От 129 млн. лева на 139 млн. лева се увеличават средствата за извозването на боклука. За 5 години тези средства са се увеличили с 50 млн. лева, каза Манолова.
 
Увеличават се и средствата за управление на системата за отпадъци. Тя ще глътне 62 млн. лева за 2020 г., а са изпълнени 39 млн. лева за миналата година, според данните на проектобюджета.
238 млн. лева ще струва на столицата чистота и озеленяването. Доволни ли са гражданите или са доволни фирмите по чистота, попита реторично Манолова.
 
Въпреки обещанието си, че ще прекрати търговете с един участник, г-жа Фандъкова не го направи и така не спря търга за 500 млн. лева за боклука на столицата, бе критична тя към кмета на София.
 
По думите на Манолова намаляват парите за реконструкция на основните улици със 17 млн. лева. Общо за 2020 г. от 101 млн. средствата намаляват на 95 млн. лева. Така че „влизането в кварталите”, обещавано от г-жа Фандъкова, се отлага, каза Манолова.
 
Според нея през 2020 г. няма да има пари и за ново осветление, защото предвидените средства са само 500 хил. лева от 12 млн. лева реализирани за 2019 г.
 
„Няма го г-н Орлин, няма да има и средства за осветление през следващата година”, каза още Манолова.
 
Тя добави, че няма увеличение и на средствата за канализация. За 2019 г. са реализирани едва 7,9 млн. лева, а сега са предвидени само 4,5 млн. лева.
 
Представете си колко канализация ще се изгради с 4,5 млн. лева, каза Манолова.
 
Според нея намаляват и парите за инвестиции в ЦГМ – от 138 млн. лева на 56 млн. лева за 2020 г. Ще следим обществените поръчки и начина, по който се изразходват средствата. Само тикет-системата от 20 млн. лева стана 80 млн. лева, а сега се увеличават и текущите разходи за 2020 г., каза още Манолова.
 
Войслав Тодоров от „Изправи се.БГ” посочи, че от бюджета е видимо, че няма да има мерки срещу презастрояването.
 
Посочихме 15 имота за училища, детски градини и ясли, които имоти са частна собственост, а общината трябва да ги изкупи, защото сроковете вече са изтекли. Пари почти няма, но общината не ги изкупува. Тези имоти в Кръстова вада, Обеля, Витоша, Манастирски ливади за първи път са включени в списъка на отчуждаването, но не се изкупуват. В редица други квартали обаче като Младост, Люлин и Обеля 2 тези терени изобщо не са включени в списъка и това е „цъкаща бомба”. Няма нито един лев заложен за изкупуване на терени за озеленяване през 2020 г., каза още Тодоров.
 
Инвеститорите са изчакали 15 години, общината да ги изкупува, но след като тя не си върши работата, те през 2022 г. могат да започнат да застрояват, обясни той.
 
Има около 25 терена само в Младост, които трябва да бъдат спасени от презастрояване, добави Тодоров, като посочи, че става дума за междублокови пространства там.
 
Не виждаме и прогрес по промяна на ОУП, който беше основен ангажимент и на Фандъкова, и на ГЕРБ по време на кампанията за кмет. „Визия за София” също още не е приета, така че в крайна сметка вместо да се продължава продажбата на земя, което в момента от Столичната община правят, работата трябва да е точно обратната – да се промени ОУП. Ние пуснахме сигнал и за четири терена на Витоша, които попадат в парка „Витоша”, но вече са застроени. Имаме отговор от Природен парк „Витоша”, в който те признават, че това строителство е незаконно. А има още такива терени и ние подготвяме сигнал до прокуратурата, заяви още Войслав Тодоров.
 
Той посочи че и 3 декара от парка на Резиденция „Лозенец” се подготвят за строителство, за което с бездействието си е отговорно Министерството на отбраната.

Станете почитател на Класа