Борисов призна, че американският бизнес в България е толериран

Борисов призна, че американският бизнес в България е толериран
  • Публикация:  Classa.bg**
  • Дата:  
    14.11.2019
  • Сподели:

Премиерът Бойко Борисов призна, че американският бизнес в България е толериран. На кръгла маса на Българо-американската търговска камара пред представителите й министър-председателят обясни, че те са негови партньори и приятели. А като доказателства посочи спирането на три от най-големите ни руски проекти, спирането на руски самолети над морето и признаването на военното крило на Хизбула за терористична организация.

Министър-председателят Бойко Борисов заяви, че се полагат големи усилия за американския бизнес в България:

“Говорим за американския бизнес в България. Добре дошли сте! Радваме се, толерираме го, полагаме огромни усилия, дори и когато не е много за толериране да помагаме пак. Когато са направени договори, които дори ме е срам да ги чета, ние ги толерираме и продължават да стоят. Не знам дали другата страна би го направила”, коментира Борисов.

 

 

Премиерът призова към това България да може да прави бизнес в САЩ без визи. Той посочи, че ако българският бизнес иска да отиде в САЩ, трябва да се мине през много неща.

“Докато Гърция няма проблеми с това. Гърците имат тази привилегия, България не. Дали са по-лоялни партньори в ЕС или НАТО? Много бих искал на следващия рожден ден на Американската търговска камара да се поздравим с един такъв напредък в българо-американски отношения”, каза още министър-председателят.

На кръглата маса премиерът засегна темата с „Уестингхаус”, която компания трябваше да строи 7-ми блок на АЕЦ „Козлодуй”. По думите му обаче е трябвало да има ясен план, а не меморандум. Според него и търговската камара има вина, защото в такива случай трябва да се реагира веднага.

“Когато има проблем с руски проект, ние действаме незабавно и затова за “Бургас Александруполис” сме в съдилищата, и за Южен поток ще отидем в съдилищата, за “Белене” вече две години сме в съдилищата в Париж. Когато има проблем тук, си затрайваме. Защо? Българо-американските отношения не са само бизнес модел, те са и морал. Народът като чуе Америка, знае, че това е честно, прозрачно и важно всичко да е наред”, допълни той.

От камарата пък заявиха, че се чува гласът само на българските работодателски организации, включително и по темата за договорите с американските централи, а не на камарите за двустранни отношения и предложиха създаване на работна група.

“И с вас говоря като партньори, приятели. Ние сме от едната страна, заедно сме. Но не може да сме заедно, само когато обядваме и като има проблем, пак трябва да сме заедно и да ми помогнете тогава, защото аз трябва да стана и да отговоря. Хубави или лоши, това са работодателските организации. Отиват при главния прокурор и носят своите сигнали. Ние как трябва да реагираме? Да ги гледаме или да не ги гледаме. Ако знаете нещо и можете, ми помогнете, веднага ми помогнете! Ние сме едно, ние сме приятели. Аз иначе няма да си позволя да говоря по този начин, ако не са това моите приятели и партньори”, коментира премиерът.

Като доказателства за това Борисов посочи: “Ние сме признали военното крило на Хизбула за терористична организация, спрели сме три от най-големите руски проекти, спираме руски самолети над морето. И ако това не са ни партньорите, кои са?!”

 


ДАРК

 

Станете почитател на Класа