Руски медии гневни на Борисов...

...Той лично наблюдаваше ученията на НАТО в Черно море! Българският премиер показа на Медведев чудесата

на дипломатическата амнезия

 

 

 

В понеделник, 12 август, в Туркменистан се откри първият Каспийски икономически форум. Журналистите чакаха с интерес появата на главния герой – президента на Туркменистан Гурбангули Бердимухамедов, когото медиите наскоро „погребаха“ дружно, а след това и възторжено „възкръсиха“. Други участници обаче успяха да “запалят” форума.Например българският премиер Бойко Борисов.

На 21 юли много руски публикации (включително доста уважавани) не можаха да устоят на изкушението и информираха читателите, че президентът на Туркменистан е починал на 63-та година от живота си. Няколко часа по-късно те не по-малко енергично се опровергаха.Каспийският икономически форум даде рядка възможност за много журналисти не само да посетят тази страна, но и лично да проверят дали г-н Бердимухамедов е по-жив от всяко друго живо същество.

Туркменският лидер не разочарова любознателните. Медиите в понеделник сутринта обявиха тържествено: президентът на Туркменистан Гурбангули Бердимухамедов пристигна на откриването на Каспийския икономически форум в курортната зона Аваза. Той не само уважи форума с присъствието си, но и проведе няколко срещи в кулоарите. Включително и с руския премиер Дмитрий Медведев.

Благодаря ви за вашето гостоприемство, за прекрасната атмосфера, за любезните думи, които вече са казани за Руската федерация и нейната автомобилна индустрия … Знам, че наистинаразбиратеот това (б. р. коли) .Вие не просто оценявате това като президент, но и като аматьор по този въпрос.Имаме известен опит, така че много ви благодаря за този емоционален момент “ , каза Медведев в отговор на изявление на Бердимухамедов, че Ашхабад възнамерява да придобие цялата линия на представителния автомобил Aurus.

Руският премиер нямаше намерение да изостава от туркменския президент. Той също активно използва „полетата“ на форума. Медведев също чу няколко изявления, които не можеха да не изненадат публиката.

„Черно море трябва да остане морето на мира, търговията, туризма, транспортните връзки, включващи фериботи и яхти, и газопроводи “, каза българският премиер.

Какво отношение имат България и Черно море към Каспийския форум? Борисов се опита да обясни. Вярно е, че той никога не успя да сложи всички „и“. Включително, защото не всеки има пропуски в паметта.

Този регион има огромни възможности, а България е разположена от другата страна на Черно море и всъщност е входът за европейския континент.Обикновено обсъждаме темата за газа, но имайте предвид, че търговските отношения, железопътният транспорт, автомобилният транспорт, морският транспорт, онези хъбове, които съществуват както в България, така и в Русия, на север от този регион, предлагат огромни възможности “, подчерта Борисов.

Но да се върнем към първото му изявление. „Черно море трябва да остане морето на мира“, каза българският премиер, поглеждайки в очите на руснака. Но само преди месец България проведе учения. На НАТО. От 12 до 21 юли военноморското учение Бриз 2019 се проведе край бреговете на Варна. В него участваха 27 кораба и лодки, пет самолета, шест хеликоптера и 2257 военнослужещи от 12 страни на НАТО. Включително Втората постоянна група на корабите на НАТО и Втората постоянна група за противодействие на мините на корабите за реагиране на Алианса. Между другото, самият г-н Борисов наблюдаваше ученията с голям интерес. И какво отношение към “морето на мира” имат военните кораби на НАТО от 12 държави? Ловихте ли спокойно край бреговете на Варна?

Вероятно някой би могъл да спори, че Русия не трябва да реагира нервно на подобни “мирни” учения. Но през същия юли българското правителство, под ръководството на същия г-н Борисов, пусна доклад за националната сигурност на България. В документа се отбелязва, че продължителното интензивно укрепване и модернизиране на военните способности на Русия на територията на „незаконно анексирания полуостров Крим“ и прилежащата водна зона изостря геостратегическия и военния дисбаланс в Черноморския регион. В същото време София обвинява Москва в активното използване на хибридни операции. Българските анализатори са сигурни, че Русия заплашва Европа с използването на военна сила в защита на националните си интереси.

Кибер атаките и дезинформационните кампании, които са част от така наречената хибридна война, продължават да бъдат основното средство за създаване и разпространение на погрешни схващания и стереотипи за антиевропейска ориентация в редица държави-членки и кандидати за членство в ЕС и подкопават единството на ЕС и НАТО , се казва в доклада.

Но това не е всичко. Усмихвайки се на Медведев, Борисов на два пъти спомена въпроса за газа. Но не е нужно да сте голям балканист, за да си спомните как точно България преди пет години предизвикателно завъртя носа си от руските предложения за взаимноизгодно сътрудничество, включително в газовия сектор. Например Русия искаше да изгради Южния поток заедно с България. Но през 2014 г. София отхвърли офертата. Въпреки че приходите в българската хазна (в случай на прилагане на Южния поток) биха възлизали на стотици милиони долари.

Отказът на България от Южен поток беше груба грешка.Турция веднага се възползва от своя шанс, а Германия изгражда „Северен поток – 2“.Добър урок за София , написа руският сенатор Алексей Пушков в своя Twitter.

И все пак София, изглежда, дори не знае как да се поучи от собствените си грешки. Всъщност, освен дипломатически усмивки по време на срещи „в кулоарите“, са необходими и конкретни случаи. Ако, разбира се, г-н Борисов на поста си възнамерява не само да се усмихва, но и наистина да защити националните интереси на своята страна.

 

 

Превод Агенция КРОСС

Станете почитател на Класа