„Карта българин“ ще улесни гражданите с български произход

„Карта българин“ ще улесни гражданите с български произход
  • Автор:  Classa.bg**
  • Дата:  
    14.06.2019
  • Сподели:

 

Новият документ ще облекчи и емигранти, които са загубили българското си гражданство, обясни депутатът

Депутатите от ВМРО обявиха нова законодателна инициатива, която предвижда въвеждането на нов вид личен документ на живеещите зад граница хора с български произход. Той ще се нарича "карта българин", ще се издава на хората от български произход и които живеят зад граница и нямат българско гражданство.

Пред БНТ идеята коментира депутатът от „Обединените патриоти“ Юлиан Ангелов.
„Нашата идея е да облекчим по някакъв начин връзката на българските общности зад граница с България. В момента има различни процедури, по които могат да кандидатстват, но заради административни пречки или липсата на капацитет всички тези процедури се бавят, някой път и с години. Поради тази причина от ВМРО изработиха законопроект, който предвижда нов личен документ - наречен "карта българин", каза Ангелов.

Юлиан Ангелов: „Всеки етнически българин зад граница да може да кандидатства и в най-кратки срокове да получава такъв документ, с който да може да пребивава на територията на България, да работят, да учат и всичко останало, което имат хората като български граждани, освен правото на глас.“
Тези документи ще важат само за територията на България. Подобни карти са въведени в Полша и в Гърция.
„Ние се надяваме нашите общности, които живеят в Югоизточна и Източна Европа да бъдат по-добре интегрирани с родината България. Смятам също, че ще облекчим и тези българи, които последните 30 години емигрираха от България и са получили някъде гражданство, както в Австрия не се допуска двойно гражданство и са загубили българското гражданство“, поясни още Юлиан Ангелов.

 

 

 

Станете почитател на Класа