Станишев: Битката не е за отсичането на нечия глава, а за политическата линия и ценностите на БСП!

Станишев: Битката не е за отсичането на нечия глава, а за политическата линия и ценностите на БСП!
  • Автор:  Classa.bg**
  • Дата:  
    10.06.2019
  • Сподели:

В партията тежко е нарушен вътрешният диалог, свидетели сме на политика на инат.
Ако нямаш обединение и мир в собствената си партия, хората няма да ти дадат управлението на държавата.

„Трябва да стане ясно на хората –  битката не е да се отсече нечия глава, а спорът е за политическата линия на партията и за това как функционира като вътрешна демокрация. Спорът е дали БСП остава социалистическа по идеология и проевропейска политическа сила или се превръща в популистка консервативна партия. В позицията на идейната комисия на БСП, заявена на вчерашния пленум, се казва, че  платформата „Визия за Европа” е била неглижирана и загърбена. Бяха използвани послания, които сериозно се разминават с идеологията на левицата. Понятието „ляв консерватизъм” не съществува в политическата природа, а то беше налагано лично от Корнелия Нинова. Подчертаното националистическо говорене на терена на патриотите доведе до това ВМРО да има втори евродепутат, защото хората винаги предпочитат оригинала пред копието.”

Това заяви в предаването „Неделя 150” по БНР президентът на ПЕС и евродепутат Сергей Станишев. Попитан за критиките от страна на неговите съпартийци и колеги в ръководството на БСП и във воденото от него правителство Весела Лечева и Румен Овчаров за старите лица в партията, той отговори, че едва ли те могат да бъдат разглеждани като „символите на промяната”.

На въпроси за инфактното 8 часово заседание на вчерашния пленум на левицата и бламирането на Нинова, Станишев коментира, че е бил представен политически доклад, който не отговаря на основния въпрос – защо в рамките на две години БСП загуби два спечелени избора. „ Това бе един скопен доклад, тежко редактиран от Изпълнителното бюро в посока заглаждане на сериозните политически анализи и оценки.

Взе се решение работна група да доработи доклада като включи политическите изводи от заседанието. Пленумът не подкрепи предложението Корнелия Нинова да оглави тази група, което е политическа оценка от страна на НС. Въпросът не е колко тежки са политическите изводи, а да не повтаря БСП едни и същи грешки, които стават системни. В НС на БСП имаме политически различия за линията на партията, за ценностите й и за запазването на демократичния й характер.”

„Има вече ясно изразено мнение как се ръководи партията. Свидетели сме на едноличен стил на вземане на решения, често на политика на инат, като се загърбва колективният характер на БСП. В партията тежко е нарушен вътрешният диалог. Пленумът е използван за подпечатване на решения, предварително съобщени на медиите. Такъв пример е оцененото еднозначно като политическа грешка излизане на парламентарната ни група от Народното събрание. Тогава пленумът бе поставен пред свършен факт, а Румен Овчаров отново защитаваше лидера чрез заплахи за  бламиране в навечерието на изборите. И НС се съобрази. Но навсякъде в кампанията този въпрос беше поставян от нашите членове и симпатизанти – те не разбират нито логиката, нито ползите от това да с лишиш от тази висока трибуна.

В такъв контекст прекият избор е опит председателят на НС да бъде поставен над конгреса, над НС, без необходимостта да се съобразява с техните решения. Настроението в партията е на конгреса да има връщане към колективното начало, а не да продължи командването по вертикала. Нужни са взаимна чуваемост и уважение, отчитане на различните мнения. Ако нямаш обединение и мир в собствената си партия, никой няма да ти даде управлението на държавата. Хората искат предвидимост, спокойствие и визия за развитие.”, продължи анализа си Станишев.

Той категорично отхвърли прехвърлянето на отговорността за силно централизирани избори, каквито са европейските, към местните структури и нарече подаването на оставка имитация и опит за картбланш за още 4 години на върха на БСП.

Станишев посочи, че е невъзможно провеждането в навечерието на местните избори на прозрачен, ефективен и почтен пряк избор за председател на партията. Той го определи като авантюра, която „ще хвърли БСП в хаос и в юридически проблеми.”

„Представете си да правите избори без Изборен кодекс, без ЦИК, без избирателни списъци – така всеки може да постави под съмнение резултата.”

„Битката не е лична. Да, наложи се да уволня Корнелия Нинова като заместник-министър. Но след това я извадих от политическото небитие – включих я в ръководството на БСП и й дадох шанс да развие своята политическа кариера и да стане председател на НС на партията. Готов съм да говоря с всеки, стига да има реален диалог.”, отговори Станишев на въпрос на водещата дали двама разговарят и има ли лична вражда. „В политиката се влиза с каузи, а не с вендети.”, коментира той.

„На заседанието на групата ни в Европарламента, заместник- председател на НС представи кандидатурата на Петър Витанов от името на ръководството. Попитах дали е имало заседание на Изпълнителното бюро, но стана ясно, че това е позиция лично на Корнелия Нинова и тя предварително е сведена на колегите. Така се стигна до поредното решение, в което няма политическа логика. А сега предстоят важни преговори кой в коя комисия е и каква позиция ще заема в групата и в ЕП. Аз, разбира се, ще помагам, уважавам всичките си колеги. Но политиката на инат дългосрочно не може да бъде добра политика.”

На въпрос за преговорите в ЕС, президентът на ПЕС заяви, че „Тимерманс има реални шансове да бъде излъчен като председател на ЕК и разчитам да постигнем резултат. Изобщо няма да е лесно, но е важно да се придържаме към принципи – ние настояваме кандидатурата за ЕК да е сред водещите кандидати, участвали в изборите – противното е грубо пренебрежение към гражданите на ЕС при рекордно висока избирателна активност – над 51%.

Нашият кандидат има не само най-голям реален опит, но и най-ясна концепция за това как да се промени ЕС, за да стане социален, да преодолее ограниченията и да положи грижа за околната среда – това са условията следващите поколения да живеят нормално  и уютно в Европа.

Едно е сигурно – прогнозите за крах на левицата в Европа не се случиха – имаме 153 депутати и без нас е невъзможно да се вземе нито едно важно политическо решение. Ще търсим съюзи, а това е въпрос, който стои с пълна сила и пред БСП. Но първо трябва да има диалог в партията, защото е невъзможно да търсиш съюзници, с които е много по-трудно да намериш общи принципи, ако в партията си имаш разделение.”, завърши участието си лидерът на европейската левица.

 

Цялото интервю на Диана Янкулова със Сергей Станишев слушайте ТУК!

Станете почитател на Класа