Спешно променят закона за медиите, не искат нов ”Апартаментгейт”

Спешно променят закона за медиите, не искат нов ”Апартаментгейт”
  • Автор:  Фрог нюз
  • Дата:  
    11.04.2019
  • Сподели:

Управляващите обявиха, че пишат нов медиен закон, който да замени ”морално остарелия” Закон за радиото и телевизията. С аргумента, че е нужно синхронизиране с европейските изисквания, под контрол и регулацията от държавата ще попаднат и интернет сайтовете.

 

Ева ли  е случайно, че това се случва в разгара на "Апартаментгейт", който тръгна от журналистически разследвания. Промените ще засегнат всички медии в България, защото телевизиите, радиата и печатните медии имат сайтове, пише Сега.

По време на парламентарния дебат за отчета на свършеното от Съвета за електронни медии (СЕМ) за 2018 г. вчера Бетина Жотева, член на регулатора, обяви, че управляващите са форсирали работата по законодателните промени, които ще им позволят да контролират работата на интернет сайтовете. Тя обяви, че вече има сформирана работна група към Министерството на културата, в която работят юристи и други медийни експерти.

"Страшно много хора се информират само от интернет. Новата европейска директива предвижда наблюдение на интернет сайтове. Това, за което преди 2 г. говорихме и беше табу и анатема, сега не е“, обясни тя. По думите й "всеки един сайт, който има публикувана аудио и визуална информация, трябва да бъде в контрола на СЕМ", а новата директива на Брюксел давала още по-големи права на "аудио-визуалните регулатори". "Информацията, която идва от сайтовете, е много по-голяма като вълна, отколкото това, което идва от телевизиите и радиата", посочи Жотева.

Законът за радиото и телевизията е един от най-променяните, като през последните години управляващите го ревизират през няколко месеца.

Прочетена 403 пъти

Станете почитател на Класа