Ново 20! Предлагат данък „Градушка“ за шофьорите, собствениците на автомобили приветствали идеята

Ще се приспадат ли част от парите, които плащаме за „Автокаско”, към нов фонд, който да поема щети от градушки?

Идеята е на земеделския министър Румен Порожанов. Той предлага такса „Градушка“ да плащат не само фермерите, но и шофьорите, съобщи Нова тв.

 

zx860y484_3156158

 

Идеята на министъра на земеделието е да се създаде ново предприятие за борба с градушките.

То ще „пази от природните бедствия не само земеделската реколта, която е по полето, но и селата, и градовете“, над които в момента е забранено да се изстрелват градоносни ракети.

Целта била да се пазят от градушките автомобилите и домовете на хората.

Новото предприятие ще покрива 90% от площта на страната. Издръжката ще е за сметка на фермерите и застрахователите.

 

big_1939

 

„Със закон за градушките да бъде въведено задължение регистрираните земеделци да плащат по 50 ст./дка, а застрахователите да отделят по 0,8% годишно от премийния приход по застраховката „Автокаско”, което е около 5-6 млн. лв. годишно”, предложи Румен Порожанов.

Собствениците на автомобили приветстват идеята част от парите от „Авокаско” да отиват в новото предприятие, което ще пази колите им от градушки, твърдят от ведомството.

Срещу намеренията обаче се обявиха застрахователите, според които няма логика те да плащат на земеделците от Автокаското и поискаха да се въведе задължителна застраховка „Нива” за фермерите.

Ресорният министър обаче категорично се противопостави на тази идея, а фермерите били съгласни да плащат, за да бъдат защитени. Против са онези, които вече са инвестирали хиляди, за да изградят съоръжения против градушките.

Само ¼ от територията на България в момента е защитена от градушки. Затова всяка година хиляди земеделски производители търпят загуби за милиони.

 

Станете почитател на Класа