Станишев: България не може да прави компромис с пълноправното членство в Шенген

България не трябва да прави компромис с пълноправното си членство в Шенген, смята председателят на Партията на европейските социалисти (ПЕС) Сергей Станишев. 

Според него България и Румъния „трябва незабавно да бъдат приети в Шенгенското споразумение по всички граници”, а правителството не бива да се съгласява на компромисен вариант, който би ощетил българската икономика и българските потребители.

 

https://i2.offnews.bg/events/2012/01/27/168909/1387645403_1_559x345.jpg

 

В началото на декември Европейският парламент ще обсъди доклад на европейските социалисти, в който ще настоява България и Румъния да бъдат незабавно приети без условия в Шенгенското пространство.

"Една от големите заплахи за България, за нашите национални интереси е идеята, която циркулира, която има много сериозни привърженици за Европа на две скорости, да се превърне в реалност. Сред тях е например и президентът Макрон, и канцлерът Меркел, които постоянно говорят за тези неща, и редица други европейски лидери. За България това би било много тежък удар върху нашите интереси и върху нашата позиция", каза Станишев.

Станишев призова още БСП да даде отпор на популизма и национализма, които са във възход в Европа и у нас.

Председателят на БСП София Калоян Паргов призова за пълна мобилизация за спечелване на местните и европейските избори.

"Нужно е да се преосмисли и ролята на България в Европейския съюз, свързана със заемането и отстояването на пробългарски националноотговорни позиции. Предизборната кампания трябва да започне от конгреса на 26-ти януари и да постави началото на победния рейт на Българската социалистическа партия", заяви Паргов.

Той настоя още отсега да започне диалог за търсене на съюзници за постигане на целта.

Станете почитател на Класа