Нинова: БСП предлага демографски бюджет. 6400 лв. при раждане на второ дете на работещи родители!

Ние предлагаме демографски бюджет, защото гарантираме грижа за младите хора, подобряване на здравния статус, изтъкна лидерът на левицата

Правителството нанесе тежък удар на страната с паспортгейт, няма да видим Шенген, заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова.


Докато премиерът Борисов показваше оградата на границата на чуждестранните си колеги, ДАБЧ е издавала паспорти на хора, които нямат право на българско гражданство, изтъкна пред медиите Нинова.


Тя застана пред камерите преди да започне представянето на алтернативния бюджет на социалистите в столичния хотел "София".
Поканили сме представители на синдикатите, на лекарите, на земеделските производители, организации на млади хора, на пенсионерите, обясни Нинова.

Бюджетът на правителството е начин на оцеляване, вдигат се данъците на най-бедните, това е предизборен бюджет за оцеляване на правителството, подчерта Нинова, коментирайки проектобюджета на правителството. Според нея "най-социалния бюджет" по думите на премиера Борисов, орязва 12 социални плащания.

Ние предлагаме демографски бюджет, защото гарантираме грижа за младите хора, подобряване на здравния статус, продължи Нинова.


Запитана каква ще бъде тактиката на социалистите - ще влизат ли депутатите в пленарна зала, тя отговори: "Няма да се регистрираме, кворумът е задължение на мнозинството!"

Нинова подчерта: "Няма нашите гласове да гарантират политиката на оцеляване на правителството!".


През миналат седмица парламентът едва събираше кворум, за да започне работа сутрин, тъй като депутатите от БСП и ДПС не се регистрираха. В петък пленарното заседание бе провалено.

Затова Нинова посочи, че социалистите ще бъдат в залата, но ще се регистрират, когато мнозинството осигури кворум. В такъв случай левицата ще участва в дебатите, за да защитава алтернативния си бюджет.

Нинова обясни, че едно от алтернативните предложение на червените е насочено към младите семейства, в които и двамата родители работят - 6400 лв. при раждане на второ дете.

Искам да обърна внимание, управляващите отхвърлят иронично предложенията ни, но после ги изпълняват. През 2018 г. изпълниха нашия бюджет, който отрекоха през 2017 г., подчерта Нинова.

Запитана каква ще бъде тактиката на левицата при обсъждането на Кодекса за застраховане, тя отсече, че така, както се държат управляващите, не се прави. Първо се обсъжда.

Днес ще го разглеждаме, каза тя. Промените в кодекса бяха внесени от депутата от ГЕРБ Менда Стоянова, но премиерът Борисов забрани на депутатите от партията да ги гласуват. 


„Предложеният от правителството бюджет има алтернатива. Техният бюджет представлява начин за оцеляване на правителството, при това лош. Увеличават се данъците на най-уязвимите и най-бедните хора- онези, които карат стари коли, ползват дрехи втора употреба“, обобщи Корнелия Нинова. И добави, че вдигайки тези данъци, се дават пари на администрацията предизборно.

„В нашия Алтернативен бюджет се предлагат: гарантиран икономически растеж през регионите, инвестиции и българско производство, мерки за преодоляване на бедността и намаляване на неравенствата“, обяви лидерът на левицата.

И повтори, че този бюджет е демографски, защото чрез него се гарантира подобряване на здравния статус, образованието, икономиката, доходите и най-вече грижата за младите хора, семействата и децата.

„Освен това, предлагаме преизчисляване на всички пенсии, въвеждане на семейното подоходно облагане, данъчни облекчения за млади семейства. За пръв път предлагаме гарантирана помощ за работещи млади семейства при раждане на второ дете. Те ще получават еднократна помощ от 6400 лв., но само ако работят и се осигуряват“, обяви още председателят на БСП.


„Когато предлагаме Алтернативен бюджет, управляващите го отричат и отхвърлят. Какво стана, обаче през 2018 г. – прие се бюджета на правителството, но изпълниха Алтернативния бюджет на БСП“, каза още Корнелия Нинова.

 

 

 

 

Станете почитател на Класа