Борисов след разкритото убийство в Русе: Българи очерниха държавата си по най-брутален начин

Българи направиха така, че за България да се говори като за Малта и като за Словакия, каза министър-председателят на извънреден брифинг в Министерски съвет

"Българи направиха така, че за България да се говори като за Малта и като за Словакия, да си очернят държавата по най-брутален начин". Това възмущение изказа премиерът Борисов на извънреден брифинг в сградата на МС след разкриването на убиеца на журналистката Виктория Маринова.


Борисов изтъкна специално заслугата на Института по криминалистика за разкриване на жестокото престъпление и  потвърди ангажимента си за отпускане на средства за обезпечаването му.

Борисов уточни, че прибързаното говорене е можело да предизвика укриване на вещи от страна извършителя по повод натиска. Убиецът е менял адреса си и е трябвало да бъде задържан на територията на три германски провинции.

"Българи направиха така, че за България да се говори като за Малта и като за Словакия, да си очернят държавата по най-брутален начин", изказа възмущението си Борисов.

Премиерът се обърна и към медиите. "Искам да се обърна към вас като разследващи журналисти и натискът, който бе упражнен върху отговорните органи. Всяко прибързано изговаряне от прокуратурата и МВР, течейки такова разследване може да предизвика укриване на вещи, укриване на извършител и днес нямаше да си говорим, посочи той.

В рамките на три дни прочетох чудовищни неща за България и нито едно вярно. А сини и червени политици пускаха мейли до  Брюксел и Щатите – мигар това не се случва в други държави или е някакъв изолиран случай?“

Той припомни на медиите, че „като разследващи журналисти“ трябва да са наясно, че след като от самото начало се е знаело, че има ДНК материал, е трябвало да се изчака.

„Знаете как се крият извършителите, защото целта на един извършител не е да си оставя слюнките, за да може 100 процента да бъде закован“, обясни Борисов.

След което припомни, че службите са работили, така както „са ни учили не само като правосъдие, а да не се обвинява никой до категоричното доказателство, че това е виновникът“.

Вместо това европейски политици „ни разсипаха от туитъри и аз ще си променя мнението – много внимателно съм ги чел всичките“.

Борисов се закани да „имаме имаме сериозен разговор в ЕНП като отидем там“. „Но това е политиката“, заключи премиерът, като допълни, че още много неща може да каже, но те „ще минат добрия тон“.

Борисов каза още, че „няма такъв, който да не е даден на МВР и прокуратурата да го разследват“ и правителството не е заслужило „държава така да бъде хулена, докато всички работеха на 1000 процента“.

Ето думите на Борисов:

"Благодаря на 3-те германски провинции, защото през цялото време той менеше адреса си. Само че българи направиха така, че да се очернят държавата си по най-гадни начин. Да се радват, че държавата ни влезе в световните медии с убийството. Благодаря на тези, които виждайки работата на отговорните органи. Той ще бъде разпитан от немски съд, за да бъде екстрадиран. И ние ще предоставим цялата ДНК информация и по неговите дрехи и по дрехите на жертвите. Разни сини и червени политици се скъсаха да пращат мейли какво се е случило в България. Мигар това не се случва в други страни. Още в самото начало, когато се знаеше, че има ДНК от извършителя. Целта на един поръчков извършител не си оставя следите. Да не се обвинява никого без да бъде осъден. Много внимателно съм ги чел всичките. Ще имаме сериозен разговор в ЕНП като отида там, но това е политиката. Много неща бих казал още, но те ще минат добрия тон. Отнасяме се с изключително внимание към всеки сигнал. С нищо не сме заслужили, като държава говоря, да бъдем така охулени, докато работят всички не на 100, а на 1000%.

На колегата Маринов му казах: „Няма да се връщаш от Русе, нямаш работа в София, докато това не бъде разкрит“ . Дойде си вчера в 2 часа.

Надявам се за в бъдеще да не се получават и подобни експерименти с провокиране на несъществуващо престъпление, както имахме наскоро. Защото аз много бързо реагирах на сигнала, който ми даде Нова тв в Ню Йорк и в последствие се оказа точно обратното".

Обръщайки се към медиите, премиерът подчерта:  "Вие не сте четвъртата, вие сте първата власт в момента и ви моля да се държите така отговорно, каквато отговорност изисква всяка първа власт. Такава свобода да пишете, да говорите, да предавате по всяка тема, мисля, че е факт“, заключи премиерът.

Бойко Борисов съобщи, че Северин Красимиров ще бъде разпитан от немски съд, за да бъде екстрадиран у нас.

Той изказа съболезнования към близките на Виктория и изказа благодарност към хората, работили по разкриването на престъплението. Борисов потвърди обещанието си за заделените средства за Института по криминалистика, за да бъде осъвременен.

„Бяха необходими повече от 24 часа при сегашната методология, за да извадим ДНК-то. Искам да се обърна към вас, като разследващи журналисти и натиска, който бе приложен към държавните органи през тези няколко дни. Въпреки че в неделя ви помолих да изчакате няколко дни, знаете че всяко прибързано изговаряне от прокуратурата, МВР или от мен, когато съм подложен под натиск, може да предизвика укриване на вещи, извършител и днес нямаше какво да си говорим“, заяви Борисов.

Северин Красимиров ще бъде разпитан от немски съд, за да бъде екстрадиран . „Ще предоставим желаната информация и ДНК-то“, поясни Бойко Борисов и добави, че в реално време Красимиров той е сменял адресите си на територията на три провинции в Германия.

 

 

Станете почитател на Класа