Словакия разтревожена от "Нощните вълци"

Долна Крупа не прилича на типичното място за спор относно руското влияние в Европа. Невзрачното словашко село има само 2000 жители. Но мистериозен замаскиран комплекс точно край него, защитен от високи зидове, бодлива тел и гигантско куче, тревожи мнозина в Словакия. През юни руските държавни медии обявиха, че мястото, което е бивша свинеферма, е „европейският щаб" на „Нощните вълци", клуб на руски рокери, с които някога е карал и Владимир Путин. Групата е забранена в Полша поради съображения за сигурност и е предмет на американски санкции заради участието на нейни членове в анексирането на Крим и войната в Източна Украйна. Затова словашките либерали бяха разтревожени от новината, че рокерите са установили база на тяхна територия. Възмущението нарасна след съобщения, че дясната военизирана групировка „Словашки наемници" е провела там обучение със стари танкове. Собственикът на мястото Йозеф Хамбалек е бизнесмен с добри връзки и е фен на мотоциклетите и национализма. Той придоби машините от военното министерство със заем с твърденията, че са за целите на музей.

Над 200 интелектуалци, политици и активисти подписаха писмо с призив към властите да затворят базата и да прогонят „Нощните вълци". Президентът на страната Андрей Кишка осъди правителството, че не прави достатъчно, предупреждавайки, че „тези не са обикновени мотоциклетни ентусиасти". Някои сравняват присъствието на „Нощните вълци" с руската инвазия в Чехословакия (част от която бе Словакия) преди 50 г. „През 1968 г. не ви бяхме канили, не ви искаме и през 2018 г.", гласи надписът на билборд в близкия град Търнава. В Долна Крупа група активисти се опитват да прогонят „Нощните вълци", призовавайки властите да наложат рестрикции с аргумента, че земята на Хамбалек трябва да се използва само за селско стопанство.

Има подозрения, че дясноцентристката партия СМЕР, която ръководи управляващата коалиция в страната, протака действията си. Григорий Меселников от мозъчния тръст Институт за публични проблеми казва, че макар партията официално да е прозападна, мнозина нейни членове симпатизират на Русия. Правителството казваше, че наблюдава „Нощните вълци" и „Словашките наемници", но още не може да предприеме нещо срещу тях, защото не са извършили никакво престъпление. Неотдавна обаче то започна да взема мерки. Министерството на отбраната си поиска обратно техниката, а икономическото министерство глоби Хамбалек с 33 000 евро, тъй като не го е уведомил за военните машини, складирани в комплекса.

„Нощните вълци" и „Словашките наемници", която казва, че молбите за членство в нея са нараснали след разгарянето на спора, са част от нарастващо съзвездие от крайнодесни групировки в Словакия. Първа сред тях е „Котлеба – Народна партия наша Словакия", водена от Мариан Котлеба. Той се обличаше с униформа на свързаните с нацистите словашки милиции през 40-те години и възнамерява да се кандидатира за президент догодина. Партията му има 14 места в 150-членния парламент и събра около 10% подкрепа през лятото. Експерти казват, че тези групировки са подхранвани от антиевропейски и антиимигрантски настроения. Мнозина се надяват, че след спора покрай „Нощните вълци" властите ще следят по-отблизо техните действия.

Станете почитател на Класа