Вместо остро да отговори на Зоран Заев за Илинденското въстание, Борисов витиевато отложи българската реакция в бъдеще време! И защо МВнР отказва да връчи протестна нота?

Вместо остро да отговори на Зоран Заев за Илинденското въстание, Борисов витиевато отложи българската реакция в бъдеще време! И защо МВнР отказва да връчи протестна нота?
  • Автор:  Велизар Енчев
  • Дата:  
    10.08.2018
  • Сподели:

ВМЕСТО ОСТРО ДА ОТГОВОРИ НА ЗОРАН ЗАЕВ ЗА ИЛИНДЕНСКОТО ВЪСТАНИЕ, БОРИСОВ ВИТИЕВАТО ОТЛОЖИ БЪЛГАРСКАТА РЕАКЦИЯ В БЪДЕЩЕ ВРЕМЕ!

И ЗАЩО МВнР ОТКАЗВА ДА ВРЪЧИ ПРОТЕСТНА НОТА?

 

 

“Когато дойде време България да изкажа своето становище за присъединяване на Македония към ЕС, ще си спомня тези думи и ще взема своето решение. Независимо дали е казано преднамерено или не, отговорността е на този, който го е изрекъл”… Това каза днес пред журналисти премиерът Борисов, коментирайки изявление на македонския премиер от 4 август, когато в тв интервю Зоран Заев обяви, че “Илинденското въстание е македонско и ако някой гражданин от България иска, нека да го чества…” Ако Борисов си мисли, че с тези безадресни думи се изчерпва задължението му като министър-председател, защитаващ националните интереси и българската история от чужди посегателства, той дълбоко греши. Първото задължение на нашето МВнР е по дипломатически път да реагира на изявлението на Зоран Заев. Което предполага или незабавно връчване на нота на македонския посланик в София, или тази нота да се внесе в македонското външно министерство от нашия посланик в Скопие. Това направено ли е? За съжаление НЕ! От думите на премиера разбираме, че реакцията се отлага далеч във времето, когато ще започнат преговорите на Македония за членство в ЕС. Това ще бъде след година, а най-вероятно – след две. А тогава лидерът на ГЕРБ може и да не е премиер. Борисов удобно забравя, че Македония дори още не е влязла в НАТО и България може и в този момент да блокира нейното членство в пакта. Само е необходимо МВнР да излезе със следната декларация: Докато премиерът Зоран Заев не коригира антиисторическата си позиция, която не е в духа на сключения преди година Договор за приятелство между двете държави, българската страна оттегля съгласието си за членството на Република Македония в НАТО. Защо премиерът ни пропуска тази възможност? Всъщност защо Борисов чака финалната права на македонското еврочленство, когато ще е късно за вето? Защо още сега не предупреди, че и еврочленството на Македония е под въпрос? От какво и от кого се страхува министър-председателят на страна, която членува и в НАТО, и в ЕС и която има легитимното право на вето и за двете организации? Ако в следващите часове ведомството на Екатерина Захариева не връчи нота на македонската страна, ще имаме всички основания да смятаме, че правителството абдикира от конституционното си задължение да отстоява суверенитета и националните интереси на страната. Независимо от следващите стъпки на правителството по този казус, ясно е едно – на първата годишнина от приятелското ръкостискане на Бойко Борисов и Зоран Заев се появи първата сериозна пукнатина в договора за приятелство между България и Македония.


Прочетена 324 пъти

Станете почитател на Класа