Доктор от БАН: Не използвахме козовете си за името на Македония

Доктор от БАН: Не използвахме козовете си за името на Македония
  • Автор:  Classa.bg**
  • Дата:  
    14.07.2018
  • Сподели:

”България владее Пиринска Македония, но ние не съумяхме да използваме козовете си пред евроатлантическите ни партньори в казуса за името на република Македония. Крайно време е в България да бъде изградена надпартийна политическа стратегия по отношение на Македония”, каза докторът по статистика и демография в БАН Спас Ташев.

 

Специалистът от БАН напомни, че Русия винаги е заявявала претенции, че иска да има присъствие в Македония и обясни, че македонизмът като идеология в дълъг период от време се определял като антируски.

 

"Македонизмът и Македония се представяха като нещо автентично, но това се оказаха илюзии. Чрез тези механизми на въздействие Русия не успя да предотврати бавната евроинтеграция на Македония", добави Спас Ташев в "Денят ON AIR".

 

Във връзка с позицията на Сърбия, академикът посоче, че държавата не декларира готовност за членство в евроатлантическите структури и се е оказала една от руските точки на влияние.

 

"С този акт на отваряне на вратите на НАТО към Македония се прекъсва сръбско-руското влияние, но пък се открива възможност за прогръцко влияние", предрече Ташев.

 

Специалистът изрази съжаление, че България не взе участие в процеса на обсъждане на името на република Македония и предположи, че причина за това е отсъствието на национална стратегия на България по отношение на Македония през последните 29 години.

 

"Много пъти искаме да чуем нещо от македонските политици, но знаем, че дори и да го искат не могат да го изрекат. При управлението на Заев също не можем да очакваме радикална промяна в политиката на Македония. Ние пропуснахме шанса си да бъдем фактор", каза още Ташев

Прочетена 310 пъти

Станете почитател на Класа