Джон Кери обвини Тръмп

Бившият държавен секретар на САЩ Джон Кери обвини президента Доналд Тръмп, че руши репутацията на страната в света. Вестник „Вашингтон пост" цитира изявление на Кери, публикувано от самия него в Туитър, в което той оценява като „странно" и „контрапродуктивно" поведението на Тръмп преди началото на срещата на върха на НАТО, когато на закуска в Брюксел той нарече Германия „пленник на Русия", защото получавала голяма част от енергийните си ресурси от Москва, а освен това продължи да хока съюзниците в алианса, че харчат твърде малко за отбрана.

В необичайно остър тон за бивш шеф на американската дипломация Кери подчертава, че такова поведение на президента е „жалко, деструктивно и противоречащо на фактическите интереси на САЩ", пише БТА.

„Президентът Тръмп прави от нашите приятели противници, а превръща нашия противник, който атакува американската демокрация в ухажван съюзник. Защо?", пита риторично Кери в навечерието на срещата между лидерите на САЩ и Русия в Хелзинки. Според него поведението на Тръмп в Брюксел „не беше поведение на силен, принципен и мъдър лидер".

Станете почитател на Класа