Нетаняху се среща с Путин на 11 юли

Нетаняху и Путин периодично се срещат и обсъждат регионални въпроси, особено такива, отнасящи се до взаимните им интереси в гражданската война и до избягването на случайни сблъсъци между израелските и руските сили при действията им в Сирия. Сега срещата между двамата е насрочена за 11 юли.

Израел е обезпокоен и че Техеран установява военно присъствие в Сирия и нанесе удари по ирански цели там.

Миналия месец с подкрепата на Русия сирийският президент Башар Асад предприе настъпление, за да си върне югозападната провинция Дараа, което накара хиляди бежанци да тръгнат към съседните Йордания и Израел.

В неделя Израел засили присъствието на свои танкови войски и артилерия по границата със Сирия на Голанските възвишения и предупреди силите на Дамаск да не приближават при операциите им за прочистване на зоните по границата, които са под контрола на бунтовниците.

„От 1974 г. имаме договорености със Сирия за разделяне на силите, това е фундаментално споразумение. Ние ще го спазваме добросъвестно и всички останали имат задължение да правят същото", каза Нетаняху в израз на прикрито предупреждение, че Израел няма да приеме никакви нарушения на границата.

Откакто през 2015 г. се намеси в гражданската война в Сирия на страната на Асад, Русия като цяло си затваряше очите за израелските удари по предполагаеми пратки с оръжие и места на разполагане на съюзниците на сирийския президент Иран и „Хизбула".

Станете почитател на Класа