СерГЕЙ пак натиска БСП за Истанбулската конвенция, Нинова: Няма да направя компромис!

СерГЕЙ пак натиска БСП за Истанбулската конвенция, Нинова: Няма да направя компромис!
  • Автор:  classa.bg***
  • Дата:  
    11.06.2018
  • Сподели:

ПЕС продължава да натиска БСП да подкрепи Истанбулската конвенция, но и да даде рамо на признаването на гей браковете и осиновяването на деца от гей двойки след решението на съда в Люксембург. Това стана ясно от експозето на соцлидерката пред червения пленум.

 

Корнелия Нинова разкрила пред своите, че има и намеци за замразяване на членството на соцпартията в ПЕС, ако БСП откаже да се съобрази с тяхната воля и да преосмисли позицията си срещу Истанбулската конвенция. Соцлидерката посочила, че това е част от един общ процес наред с признаването на гей браковете и осиновяването на деца от гей двойки.

 

 

Нинова била категорична, че няма да отстъпи от позицията си до момента по Истанбулската конвенция и е готова на всичко. Социалистите го разтълкуваха, че ако партията промени позицията си по документа, тя ще напусне лидерския пост.

 

„Честно и почтено пред вас заявявам, че имаме сериозен проблем с ПЕС, който не искам да имаме и затова ви моля да го решим заедно. Навсякъде, където ходя на международни срещи и има представители на ПЕС, те ни упрекват за това, че не подкрепяме Истанбулската конвенция", е казала соцлидерката пред съпартийците си. Тя оповестила още, че се очаква сериозна делегация от ПЕС в България, специално за да я навива по темата.

 

„Този въпрос ми е поставен остро и непримиримо. Тревожното е, че този въпрос се поставя като идеологически, като тема, която е знаме на лявата идеология, на лявото движение, на социализма и социалдемокрацията в Европа и че с нашия отказ не отговаряме на левия профил", споделила със социалистите лидерката на БСП.

 

„Ще ви кажа нещо в лично качество, по човешки. Ако смятате че това трябва да е знамето на лявата политика в България и в Европа, ми го кажете в очите. Ако смятате, че трябва да променим позицията, че аз съм пречка пред прогреса на БСП като лява партия, пак ми кажете в очите. Ако се налага да направим този компромис, аз няма да мога", отсякла Корнелия Нинова.

 

Тя изтъкнала още, че политиката се прави от компромиси и това е безспорно, но няма как да преглътне Истанбулската конвенция, признаването на гей браковете и осиновяването на деца от еднополови двойки.

 

„Не ме карайте да правя този компромис", призовала пленума соцлидерката, като добавила, че все пак окончателното решение принадлежи на, партията. Залата на „Позитано" 20 избухнала в аплодисменти след думите на Нинова, а дори евродепутатът Георги Пирински заявил, че ако преди е бил „за" Истанбулската конвенция, вече е убеден в правотата на партийната позиция.

Прочетена 420 пъти

Станете почитател на Класа