Курц: Защитата на границите е решаваща за ЕС

Съдбата на Европейския съюз ще бъде решена от защитата на неговите външни граници и от способността на блока да извърши широки реформи. Това смята австрийският канцлер Себастиан Курц, предаде ДПА.

„Никаква защита на външните граници е началото на края на свободната откъм вътрешни граници Европа", каза Курц на събиране на Европейската народна партия в Мюнхен.

Той призова за бюджет на ЕС, който да е насочен върху превенцията на незаконната миграция и за масивно увеличаване на ресурсите и на правомощията на европейската агенция за охрана на границите Фронтекс.

В сряда пред участниците в същия форум германският канцлер Ангела Меркел каза, че европейците трябва да намерят „общ отговор на въпросите за незаконната имиграция".

Днес Курц изрази подкрепа за намаляване на Европейската комисия и за премахване на едно от двете седалища на Европейския парламент, това в Страсбург, позиции, които Меркел също изрази.

Курц е начело на коалиционно правителство на консерваторите и крайната десница, което неколкократно заяви желанието си да намали имиграцията.

Станете почитател на Класа