Меркел подкрепи Макрон за европейски отбранителни сили

Германският канцлер Ангела Меркел е предпазлива по отношение на предложенията на френския президент Еманюел Макрон за реформа в Еврозоната, но подкрепя идеята му за създаването на европейски отбранителни сили, отбелязва „Politico".

Меркел подчерта, че инициативата може да бъде отворена за участие на Великобритания след излизането й от структурите на Общността. Макрон настоява за създаването на комбинирана военна сила на ЕС, която да бъде разгръщана при бедствени ситуации, независимо от точката им.

Идеята вече не бе приета добре в Берлин – германският министър на отбраната Урсула фон дер Лайен заяви, че тя не е „проект за утрешния ден". В тази връзка изявлението на Меркел бележи значителна промяна в тона на германците.

„Подкрепям предложението на президента Макрон за интервенционна инициатива", заяви Меркел в интервю за неделно германско издание.

По думите й инициативата „трябва да се впише в структурата на сътрудничеството в областта на отбраната", която според нея трябва да намали броят на различните оръжейни системи на ЕС от 180 на „около 30″.

„С това ние ще задълбочим европейското единство. То трябва да бъде допълнено от съвместно стратегическо действие при [военно] разгръщане", обясни германският лидер.

Станете почитател на Класа