Рахой няма да участва в срещата за Западни Балкани

Рахой няма да участва в срещата за Западни Балкани
  • Автор:  classa
  • Дата:  
    16.05.2018
  • Сподели:

Министър-председателят на Испания Мариан Рахой няма да присъства на срещата на върха в София във формат ЕС – Западните балкани, съобщи испанската информационна агенция ЕФЕ, цитирана от News.bg.

Днес испанският премиер пристига в София. Той ще се срещне с министър-председателя Бойко Борисов. Очаква се срещата Рахой лично да информира Борисов, че няма да участва в срещата ЕС – Западни Балкани в четвъртък.

Очаква се Рахой да остане в София до сряда и да присъства на вечерята на европейските лидери. Той обаче няма да вземе участие в официалната среща.

Припомняме, отказът на Рахой идва поради участието на Косово в срещата.

На 23 април тази година министър-председателят на Рахой заяви, че планира да наложи вето върху черновата на съвместна декларация, която ще бъде публикувана по време на срещата на върха ЕС-Западните Балкани в България през май. Причината – Мадрид не иска името и подписът на премиера Мариано Рахой да бъдат „в същия документ, на същото ниво" с тези на косовския лидер.

По-късно стана ясно, че няма да има вето, при положение, че на декларацията се подпишат само страните членки на ЕС, без държавите от Западните Балкани.

Прочетена 483 пъти

Станете почитател на Класа