Макрон зашлеви Бойко: Европа е отворена, но нейният избор не е на най-малките стъпки в последната минута!

Френският президент Емануел Макрон на два пъти се обърна поименно към българския премиер в своя реч пред елита на ЕС в Германия.

 

 

Вчера той бе удостоен с годишната награда Карл Велики за своята визия за нова Европа, а гост на церемонията бе и Бойко Борисов.

 

“Трябва да направим ясен избор, не само да се движим към Европа, a може би за известно време, може би с един по-интегриран кръг, който винаги е напредвал по-добре, но е и отворена врата.

 

И Бойко Борисов, както и Петро Порошенко, го знаят: аз не вярвам в заключена Европа, която е клуб на няколко държави.

 

Но вече не вярвам в Европа, която може постоянно да чака 28-те днес, от утре 27-те да се споразумеят за абсолютно всичко”, каза Еманюел Макрон.

И добави:

 

“Трябва да кажем – защото винаги е така, откакто сме се появили – че някои хора имат силата на душата, характера, волята да се движат напред, ако правилата са ясни.


Вратите са отворени, така че всеки, в деня, в който го иска и може, може да се присъедини към тях.


Но не можем да смятаме, че изборът на Европа винаги ще бъде изборът на единствения общ знаменател, изборът на най-малкия риск, изборът на най-малката стъпка в последната минута, не!”

 

Повод за думите му е визията за т.нар. Европа на две скорости и стратегията в следващия финансов период ЕС да обвърже фондовете си с реалното му изпълнение и върховенството на закона в държавите-членки.

 

Бившият ни посланик в Москва Илиян Василев разтълкува казаното от Макрон така:

 

“Както се казва – дойде сутринта, а заедно с нея и отрезвяването.


На важната среща в Аахен, президентът Макрон сметна за нужно да прекрати илюзиите на Борисов и други лидери в Централна и Източна Европа, че някой ще чака или приеме Борисовите варианти за европолитика без реформи, без съдържателна промяна в сферата на свободата на медии и върховенството на закона”. Или че заслугите му за Западните Балкани са търгуем актив срещу приемане без реформи.”

 

В речта си Еманюел Макрон призова още германския канцлер Ангела Меркел да преосмисли как германската мания към бюджетна дисциплина се отразява на европейския проект.

 

“Германия не може да има постоянен фетиш към бюджетен и търговски излишък, защото те са на цената на останалите”, каза той.

 

Френският държавен глава апелира Европа да се обедини в днешния все по-сложен свят и пред едностранните действия на САЩ по въпроси като климата и иранското ядрено споразумение.

 

Макрон косвено разкритикува склонността на американския президент Доналд Тръмп да решава вместо европейците. “Ако приемем други велики сили, включително съюзници и наши приятели от най-тежките моменти в историята ни, да се поставят в положение да вземат решения вместо нас за дипломацията или сигурността ни, принуждавайки ни понякога да поемаме големи рискове, значи вече не сме независими”, отбеляза той, предаде OFFNews.

 

Междувременно в парламента пред журналисти вътрешният министър Валентин Радев издаде как Бойко решава проблемите в държавата:

 

“Премиерът Борисов реагира като на футболен мач – не е важно дали играем добре, а сърцато”, така обясни министърът обясни действията на министър-председателя когато трябва да се решават проблеми.

Станете почитател на Класа