ГЕРБ искат Румен Радев да разсекрети стенограмата от срещата си с руския патриарх

ГЕРБ искат Румен Радев да разсекрети стенограмата от срещата си с руския патриарх
  • Автор:  Webcafe
  • Дата:  
    09.03.2018
  • Сподели:

Парламентарната група на ПП ГЕРБ призовава президента Румен Радев да разсекрети стенограмата от срещата си с руския патриарх Кирил. Целта е да се види каква българска национална позиция е била изразена от страна на държавния глава и да се види дали тя е била еднаква с тази, която премиерът Бойко Борисов е изразил пред патриарха.

 

От ГЕРБ се "надяват", че президентът е защитил националната позиция, обясни депутатът Тома Биков. По негови думи много по-секретни стенограми също са били разсекретявани.

 

"Уважаваме руската армия, благодарни сме, че е водила война в името на българската свобода, но в нея са участвали и български опълченци, така както са участвали и други националности", обясни Биков.

 

Посещението на руския патриарх Кирил у нас в началото на март доведе до множество реакции. Стана ясно, че при срещата си с президента Радев духовникът е изразил "разочарования във връзка с неправилната историческа интерпретация на събитията около Освобождението на България". Освен това той е подчертал, че не друга държава, а Русия е освободила България през 1878 г.

 

Патриарх Кирил по-късно сам коментира, че си тръгва обиден от България, заради приравняването на Русия към друго народи, участвали в освободителната война.

 

Това доведе и до друг политически скандал - съпредседателят на Патриотичния фронт и лидер на НФСБ Валери Симеонов в свое интервю нарече Кирил "второразрядно съветско ченге" и "цигарен митрополит с часовник за 30 000 долара" заради критиките му срещу българските власти. Партньорите на НФСБ в обединението - АТАКА и ВМРО, се разграничиха от изказването на Симеонов и настояха той да се извини на руския патриарх.

Прочетена 727 пъти

Станете почитател на Класа