Салвини: Получихме правото да управляваме Италия

Салвини: Получихме правото да управляваме Италия
  • Автор:  classa
  • Дата:  
    06.03.2018
  • Сподели:

Лидерът на италианската антимигрантска евроскептична партия "Лига" Матео Салвини заяви днес, че получилата на вчерашните избори 37 процента от гласовете дясна коалиция си е извоювала "правото и задължението да управлява" Италия, съобщиха световните агенции. "Това е изключителна победа", коментира Салвини на пресконференция в централата на партията си в Милано. "Имаме правото и задължението да управляваме през следващите години", добави той, цитиран от Франс прес.

Неговата партия отбеляза растеж от 4 процента във вота преди пет години до близо 18 процента вчера, изпреварвайки коалиционния си партньор "Форца Италия", получила близо 14 на сто от подадените бюлетини. Въпреки това дясната му коалиция не се очаква да има мнозинство в парламента. Салвини обаче заяви, че няма да участва в "супа минестроне", явно имайки предвид широка коалиция, отбеляза Ройтерс.

Асошиейтед прес тълкува думите му като нежелание да управлява с популисткото Движение "Пет звезди", което стана най-голямата отделна партия в страната с 32 процента от гласовете.

Салвини уточни, че "в следващите часове" ще разговаря със съюзниците си от предизборната кампания и по-конкретно с магната Силвио Берлускони, лидер на "Форца Италия".

Избирателите решиха да не бъдат управлявани от Берлин, Брюксел или финансовите пазари. Решенията за Италия ще бъдат вземани от италианците, каза Салвини на пресконференция в Милано. "Еврото беше и си остава грешка", заяви той, но допълни, че организирането на референдум за членството на Италия в еврозоната е "немислимо".

"Оставам си горд популист", каза Салвини и допълни, че Европа трябва да се страхува по-скоро от "престъпниците и паразитите", отколкото от популистките движения.

Германия пожела успех на италианските партии във формирането на правителство, заяви правителственият говорител Щефен Зайберт, цитиран от ДПА.

Надяваме се, че ще им отнеме по-малко от шест месеца, добави Зайберт, чиято страна вече повече от пет месеца след парламентарните избори няма правителство.

Прочетена 588 пъти

Станете почитател на Класа