Борисов и Путин обсъдиха възобновяването на АЕЦ "Белене"

Борисов и Путин обсъдиха възобновяването на АЕЦ "Белене"
  • Автор:  classa.bg**
  • Дата:  
    06.03.2018
  • Сподели:

Българският министър-председател Бойко Борисов и президентът на Русия Владимир Путин са обсъдили енергийните проекти на територията на България. Това е станало в телефонен разговор, проведен между двамата.

 

Борисов е запознал руския държавен глава с развитието на темата за Западните Балкани, върху която акцентира Българското председателство на Съвета на Европейския съюз – изграждане на транспортна и дигитална свързаност в региона, както и развитие на електроенергийната и газопреносната инфраструктура. Двамата са коментирали и провеждането на среща помежду си по време на Българското председателство, съобщават от пресцентъра на Министерски съвет.

 

Българският премиер е представил идеята си за развитие на проекта за АЕЦ „Белене“ като общобалкански. Той е посочил, че тя е срещнала подкрепа от колегите му от страните от Западните Балкани. От своя страна Путин е изразил готовност Русия да се включи в обсъжданията при подновяване на работата по проекта.

 

По време на разговора е било обсъдено и развитието на газовия хъб „Балкан“ и възможностите за директни доставки на газ за България при взаимоизгодни условия и пълни гаранции от страна на Европейската комисия. В тази връзка е коментирано и изграждането на газопровода „Турски поток“. Руският президент е посочил, че проектът в голямата си част е изпълнен, а Борисов го е информирал, че се очаква на 1 юни да е готова интерконекторната връзка между България и Турция.

 

Разгледан е бил и вариант за изграждане на отклонение от газопровода "Турски поток", което да достига пряко до хъба.

 

Бойко Борисов и Владимир Путин са подчертали, че двустранният диалог се развива добре и се наблюдава напредък в отношенията в редица сфери на икономиката, в търговията и туризма. Отчетено е било, че стокооборотът между България и Русия е нараснал с 24% през 2017 г., а туристите, посетили страната ни, са близо 560 хил., което е с 1,3 на сто повече от 2016 г.

 

Руският президент е поздравил премиера и по случай националния ни празник 3 март.

Прочетена 896 пъти

Станете почитател на Класа