Борисов: Ние сме длъжни 2018 г. да нормализираме отношенията между ЕС и Турция

Ние сме длъжни 2018 г. да нормализираме и да направим отношенията между ЕС и Турция такива, каквито бяха преди само няколко години. Това заяви премиерът Бойко Борисов в изявление след откриването на обновения храм „Св. Стефан" в Истанбул, предаде специалният пратеник на БГНЕС в Истанбул Георги Пашкулев.

 

„Може би за мюфтията, който е с нас и за българските, мюсюлмани е било трудно да си представят президентът, премиерът на Турция, Вселенският патриарх и българският патриарх, да сме заедно, не за да спорим и да се мразим, а зад гърба ни да има единственият в света такъв паметник на културата.

 

Такава прекрасна църква, нашата религия да бъде уважавана и всички ние, когато сме в Истанбул да може да запалим по една свещичка, за което благодаря на общината. Когато го виждаме храма, мисля, че няма човек, който да не харесва това културно-историческо наследство", заяви Борисов. „България от 1 януари е председател на Съвета на ЕС.

 

България винаги се е старала да има перфектни отношения и с християнския, и с мюсюлманския свят. Премиерът каза ясно-бият се християни с християни, християни с мюсюлмани, има тероризъм в най-големите европейски столици. Само заедно може да преборим това, само с пълен обмен на информация.

 

Това са последствията, а причините са, така както съдбата ни е поставила географски, политически да живеем заедно, да живеем в мир, да се съобразяваме с другите и днешният ден е такъв, че целият свят и Балканите ще видят как може християнски и мюсюлмански градове, да са градове за религиозна толерантност", подчерта премиерът Борисов. „Всички ние живеем в мир.

 

Солидарен съм с президента Ердоган, че обикновено смесените общности и изселниците се ползват за натиск и конфликт. Ние имаме редкия шанс българските изселници, мюсюлманите в България да са мост на сигурност, да гарантират сигурността на етническата толерантност. Символиката на днешния ден води и символика към Европа", каза българският министър-председател.

 

Бойко Борисов подчерта, че Турция е най-големият съсед на ЕС. „Турция е държавата с най-голяма армия в Европа, Турция е голяма държава, ние трябва да направим всичко възможно и за радост, наблюдавах и много внимателно срещите на президента Ердоган с президента Макрон. Ние сме длъжни 2018 г. да нормализираме и да направим отношенията между ЕС и Турция такива, каквито бяха преди само няколко години. Аз съм бил, когато президентът Ердоган идваше в Страсбург, премиерът идваше на европейски съвети. Е, изборите на много места минаха.

 

И бизнес отношенията, и културните отношения, и най-вече сигурността и толерантността, минават през подобряване на отношенията. Въобще не си поставяме, макар, че ние сме велика, малка държава, да играем някакъв съществен принос, но ако може да помогнем в тази посока, ще помогнем, разбира се. Аз съм убеден, че това е пътят", категоричен бе Борисов.

Станете почитател на Класа