Кристалина Георгиева: Очаквам България да влезе в чакалнята на Еврозоната догодина

Очаквам България да влезе в чакалнята на Еврозоната догодина. Това обяви в предаването „Тази сутрин" по bTV бившият еврокомисар Кристалина Георгиева, която в момента е главен изпълнителен директор на Световната банка.

Политическото решение може да бъде взето много бързо и очаквам, че то да бъде взето бързо, защото икономиката на Европа е в добро състояние, европейците подкрепят еврото повече, отколкото когато и да е в неговата история - 64% от европейците казват: „Еврото е добро за нас". Това означава, че обществената среда в България и Европа е позитивна, каза тя.

 

 Кристалина Георгиева: Очаквам България да влезе в чакалнята на Еврозоната догодина

 

От влизането в чакалнята до влизането в еврозоната обикновено минават три години, но това е време, което българите ще могат да усетят като полезно за тях - вземат се решения, които правят икономиката още по-стабилна, добави Георгиева. Според нея българският бюджет е много стабилен и за него „може да се кажат много хубави неща, защото дефицитът е под контрол вече толкова много години подред, инвестирането в дългосрочни проекти, които гарантират България да се вдига нагоре - то се вижда от хората. И най-вече този бюджет казва:

 

„Ние българите можем да влезем в еврозоната - с нашата фискална дисциплина, с това как се отнасяме с инфлацията, с това колко добри са балансите в нашата икономика ние можем да влезем в чакалнята на еврозоната". Това е важно, защото еврозоната се интегрира и ще се интегрира повече, смята Георгиева. Като ни е закачена валутата за еврото, ние и без това работим по правилата на еврозоната, но не можем да седим на масата и да участваме в изработването на тези правила.

 

На въпрос за Шенген Георгиева посочи, че страната ни е готова, всички технически условия са изпълнени и присъединяването ни към зоната е въпрос на политическо решение от страните членки. Доколкото разбирам те са по-отворени днес, отколкото бяха преди година. Да стискаме палци това да се случи, посочи Георгиева. Според нея променените настроения са най-вече защото „европейската интеграция отново тръгна на по-висока скорост. Това е не само заради Брекзит, но и защото 10-те години криза ни сложиха обеца на ухото - да не вземаме системата на солидарност като даденост".

Станете почитател на Класа