Германия кисело коментира: Това е една гнила победа на Ципрас

Резултатът от гръцкия референдум е съвсем еднозначен: мнозинството от хората в тази страна са твърдо против икономиите. Но какво да очакваме след техния вот - повече яснота или още повече хаос? Ето първи коментари: Алексис Ципрас и неговото правителство заложиха всичко на червено - и спечелиха, коментира германският вестник "Мюнхнер Меркур". Но това е една гнила победа, продължава изданието. Когато еуфорията от победата отмине и пропагандните лъжи на правителството увяхнат, гърците ще проумеят, че тази неделя те поеха по един много опасен път. И този път съвсем не води към обещания социалистически рай, коментира вестникът."Лайпцигер Фолксцайтунг" пише на свой ред, че Гърция се нуждае от разумни структурни реформи, но също така от помощи за възстановяване на икономиката. А в по-далечна перспектива Атина се нуждае и от ново опрощаване на дълговете. Да, това ще струва скъпо на германските данъкоплатци, но алтернативата би била не само загуба на отпуснатите на Гърция милиарди, но и провал на европейската идея, коментира изданието.

А "Ландесцайтунг" предупреждава, че ще е почти невъзможно да се заличи пропастта, която премиерът Ципрас изкопа между гърците и останалите европейски народи.

Темата коментира и булевардният "Билд": "Гърция се превърна в буре с барут, което след референдума може да избухне всеки момент. Страната е разделена, а вина за това носи сбърканата "спасителна политика", която беше всичко друго, но не и спасителна", пише изданието.

Сега на гърците ще им се стъжни още повече: предстои да усетят какво е хиперинфлация, какво са празни магазини, още повече уволнения и повсеместна бедност, прогнозира вестник "Дитмаршер Ландесцайтунг". Левите в Атина отблъснаха протегнатата ръка на Европа. Те нарушаваха уговорки, не спазваха срокове, обиждаха партньорите си с думи като "терористи" и "вампири" и насъскаха народа си срещу реформите, коментира изданието.

А "Нюрнбергер Нахрихтен" добавя още един щрих към картината след референдума: без нови кредити от ЕЦБ Гърция няма да може да плаща на държавните си служители. Финансистите коментират резултата от гласуването в Гърция като предизвестие за излизането на страната от еврозоната.

Агенция Ройтерс цитира думите на Йорг Кремер, главен икономист на германската "Комерцбанк": "Най-вероятният сценарий сега е Гърция да напусне еврозоната".

От германския Християнсоциален съюз (ХСС) коментираха гръцкия референдум с много остри думи: "Трява да запазим самообладаниие, но едно е ясно: левите рекетьори в Атина, които излъгаха дори собствения си народ, няма да постигнат нищо с мръсните си номера", заяви генералният секретар на ХСС Андреас Шойер. Изхода от референдума той коментира с думите: "Лека нощ, Гърция!".

Лидерът на германските социалдемократи Зигмар Габриел също разкритикува остро гръцкото правителство: "Ципрас поведе народа си по пътя на безнадеждността. И го заблуди, че ако гласува с "Не", ще подобри позициите на Гърция в преговорите с кредиторите. Но истината е друга: Ципрас разруши и последните мостове, по които Гърция и Европа можеха да се придвижат към някакъв компромис". Самият Ципрас е, естествено, на друго мнение: "Може да се игнорират исканията на едно правителство, но не може да се игнорира волята на един цял народ", заяви гръцкият премиер.

Станете почитател на Класа