ЕС ще избира свой президент и външен министър

Утре Европейският съюз ще проведе среща на върха, на която трябва да бъдат избрани първи президент и външен министър на съюза. Двата поста са предвидени в Лисабонския договор, който се очаква да влезе в сила на 1 декември, след като беше ратифициран от всички 27 държави членки.

Основните фаворити за поста президент на Европейски съвет са:

Херман Ван Ромпуй - 62-годишният премиер на Белгия е фламандски християндемократ. Той ръководи коалиционно правителство от по-малко от една година и успя да върне стабилността в страната, разтърсена от конфликти между фламандци и франкофони. Но критиците му го упрекват за липсата на харизма, а британските евроскептици не бяха особено доволни от идеята му от миналата седмица за създаване на европейски данък.
Ян Петер Балкененде - 53-годишният премиер на Холандия е християндемократ и ръководи коалиционно правителство. Противниците му припомнят, че той беше премиер, когато холандските избиратели отхвърлиха европейската конституция през 2005 г.
Жан Клод Юнкер - 54-годишният дясноцентристки премиер на Люксембург е убеден привърженик на европейската идея и е един от бащите на Маастрихтския договор, предвиждащ създаването на еврото. Президент на форума на министрите на финансите от еврозоната, той е критикуван, че не е предприел достатъчно своевременни действия във връзка с финансовото криза, както и заради съществуването на банкова тайна в страната му.
Волфганг Шусел - 64-годишният бивш австрийски канцлер християндемократ между 2000 и 2007 г. запази добри отношения с германския канцлер Ангела Меркел. Някои страни го упрекват, че е отворил правителството си за крайно дясната партия на Йорг Хайдер, с което Австрия си навлече критиките на ЕС.
Вайра Вике-Фрайберга - 71-годишната бивша президентка на Латвия, наричана "Желязната лейди", е единствената жена официален кандидат за президент на ЕС. Привърженик на атлантическите ценности, тя подкрепи безрезервно войната в Ирак. Вике-Фрайберга беше заместник председателка на комитет за размисъл за бъдещето на ЕС.
Тони Блеър - 55-годишният бивш британски премиер дълго време беше смятан за големия фаворит за поста, но шансовете му се изпариха заради безрезервната му подкрепа за политиката на Джордж Буш и на войната в Ирак. Освен това той натрупа негативи и заради факта, че Великобритания не е член нито на еврозоната, нито на Шенгенското пространство.
Главните фаворити за върховен представител на ЕС са:
Масимо Д'Алема - 60-годишният бивш комунист беше премиер и външен министър на Италия в края на 90-те години на миналия век. Той е подкрепян от европейските социалисти, а недостатъците му са комунистическото му минало и лошото ниво на английски език.
Мигел Анхел Моратинос - кандидатурата на 58-годишния испански външен министър беше предложена от премиера на страната Хосе Луис Родригес Сапатеро, но политиката на разбирателство с Куба и фактът, че Испания не призна независимостта на Косово може да навредят на шансовете му.
Сред останалите споменавани имена за поста външен министър на ЕС са на британската еврокомисарка по търговията Катрин Аштън и на бившата френска министърка на европейските въпроси, социалистката Елизабет Гигу.

/БГНЕС/

Станете почитател на Класа