ЕК проверява готовността на летищата ни за присъединяване към Шенген

На 19 – 21 ноември се очаква проверка от страна на Европейската комисия за готовността на Република България за присъединяване към Шенгенското пространство.
Инспекцията ще бъде само на въздушните граници на страната ни – летищата София, Пловдив, Варна и Бургас. Проверяващите ще следят за изпълнението на мерките свързани с разделяне на пътнико-потока, осигуряване на помещения за лица не допуснати и/или поискали убежище, изграждане на инфраструктурни и комуникационни връзки, изработване и монтиране на указателни табелите, огледала за контрол и наблюдение.
БГНЕС припомня, че на 16 ноември министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Александър Цветков и вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов инспектираха извършените дейности на летище София по изискванията на Шенген. Министър Цветанов съобщи тогава, че не са правени компромиси при изпълнение на дейностите за присъединяване на страната към Шенгенското пространство. Цветанов подчерта, че Шенген не е политическо решение, а трябва да се изпълняват всички ангажименти за надеждна външна граници, за да може страната ни да се възползва от тази възможност. Вътрешният министър добави, че е изключително неудовлетворителна работата извършена преди това, защото Шенген е приоритет, който държавата е извела още през април 2007 г., когато е започнало и усвояването на парите от Европейската комисия.
Александър Цветков констатира, че готовността на четирите международни летища в България преди предстоящата проверка от Европейската комисия е факт. Министърът добави, че няма компромис в изпълнението и всичко предписано е извършено. Цветанов припомни констатациите от септември месец, когато е имало проверка и е имало сериозни забележки за коридорите, които са за Шенген и Не Шенген. Той припомни и констатациите от септември тази година, че ако не се преведе инфраструктурата и гишетата, както на Терминал 1, така и на Терминал 2, ще означава, че комисията, която ще дойде другата седмица "няма просто да се занимава да прави проверка, а ще каже добър ден и ще си замине". Докладът с оценката на свършеното ще бъде готов до два месеца след предстоящата проверка, допълни Цветан Цветанов. Той изрази и удовлетворение от факта по усвояване на парите по Шенген. Цветанов припомни, че през август месец са били усвоени 33 милиона или 20%, като в момента са усвоени над 50 милиона и до края на годината ще бъдат усвоени над 60-70% от европейските средства по Шенген. Цветанов допълни, че заедно с Румъния е подадено искане за удължаване на срока по усвояване на средствата с четири месеца, като общият размер на средствата е 160 милиона, уточни той.

/БГНЕС/

Станете почитател на Класа