Прокуратурата иска имунитета на Емилия Масларова

Главният прокурор Борис Велчев е внесъл искане в 41 то НС за сваляне имунитета на народния представител Емилия Масларова. Това съобщи пред журналисти Стелияна Кожухарова говорител на главния прокурор, предаде репортер на БГНЕС.
Искането е по предложение на Софийската градска прокуратура и е за престъпление по служба. Според искането Масларова е нарушила процедурата по закона на обществените поръчки, като по предварителни данни е нанесла щети за 9 806 601 лв. Бившият социален министър се разследва чл.282 ал.3-престъпление по служба и по чл.203 от НК за длъжностно присвояване. По първия параграф законът предвижда от 3 до 10 години затвор, а по втория 5 до 20 години. Стелияна Кожухарова съобщи още, че днес Борис Велчев и председателят на ДАНС са провели разговор. Станало е ясно, че е до дни служители на ДАНС ще дадат точна информация за контактите на бизнесмена Красимир Георгиев- Красьо Черния с магистрати. Искането на главният прокурор за сваляне на имунитета е да може Емилия Радкова Масларова да бъде разследвана за престъпления по служба, уточни Кожухарова. В качеството си на длъжностно лице – министър на труда и социалната политика Масларова е нарушила своите задължения, регламентирани в Закона за обществените поръчки и утвърдените от социалното министерство вътрешни правила за провеждане на обществени поръчки. Това тя е направила с цел да набави за себе си и за Венцислав Драганов облага, уточни Кожухарова. От деянието са настъпили значителни вредни последици в размер най-малко на 9 806 601 лева. Това представлява особено тежък случай, като квалификацията е по член 282, ал. 3 от Наказателния кодекс. Разследването не е приключило и то продължава. В хода на разследването се очаква да бъдат събрани такива доказателства, че срещу Емилия Масларова да може да бъде формулирано евентуално и обвинение за длъжностно присвояване в особено големи размери. Именно по тази причина е и искането за свалянето на имунитета, уточни Кожухарова. Тя обясни и конкретния случай, като фактология. Става въпрос за извършена реконструкция, преустройство и пристройка на бившата работническа поликлиника, гаражи и ограда в Стара Загора и превръщането й в административна сграда за нуждите на регионалните структури на социалното министерство. По случая се работи още от август 2008 година, припомни Стелияна Кожухарова. Назначена е експертиза, която да изясни техническата и счетоводната страна на извършения ремонт. Поради обема на работата тя не е приключила. Очаква се обаче в резултат на експиртизата цената на щетите да се окаже повече от 9,8 милиона лева, уточни Кожухарова. Тя посочи, че върви и паралелна проверка по програма „Красива България”, като по налични данни към момента едни и същи строително-монтажни дейности по поликлиниката са заплащани и от програмата. Проверява се и връзката Масларова – Драганов, като на този етап е ясно, че те са били приятели от дълги години.
Публикуваха се много списъци, съдържащи имената на много магистрати, нямащи нищо общо и непознаващи Красимир Георгиев – Красьо Черния, коментира още Кожухарова. Тя бе категорична, че официалните данни за контакти на магистрати с бизнесмена е била предоставена от главния прокурор Борис Велчев. Тази информация е била изготвена по два признака – двустранни контакти и контакти на кандидати за административни длъжности в съдебната система. Следващите справки ще бъдат по признак – прозвъняване на Крисимир Георгиев към магистрати, т.е. само еднопосочните контакти на Красьо Черния. Председателят на ДАНС днес е провел разговор с главния прокурор Борис Велчев и е поел ангажимент неговите служители да изчистят всички въпроси, свързани с контактите на Красимир Георгиев с магистратите. Това ще стане в най-скоро време „до дни”, уточни Кожухарова. Тя обясни, че работата е много трудоемка, защото става въпрос за сравняване на стотици телефонни номера и многократно провеждани разговори.

/БГНЕС/

Станете почитател на Класа