Нов, 6-ти смъртен случай на свинския грип у нас

53-годишен мъж е починал вчера в Четвърта градска болница в София. Така жертвите на новия грипен вирус A H1N1 станаха 6. Това съобщи пред телевизия PRO.BG главният здравен инспектор д-р Тенчо Тенев.
„Починалият мъж е бил болен от шизофрения, имал е цироза на черния дроб. Самолекувал се е късно е портърсил лекар. Постъпил е в много тежко състояние в Четвърта градска и там е починал”, обясни д-р Тенчо Тенев.
Броят на заболелите в столицата продължава да нарства. По последни данни, 50 училища в София вече са затворени, съобщи още д-р Тенев. По-късно днес ще стане ясно дали в двумилионния град ще бъде обявена грипна епидемия. От днес епидемия е обявена и в София-област, Благоевград, Дупница и Кюстендил. Така областите в страната с обявена грипна епидемия станаха 19.Главният здравен инспектор прогнозира, че пикът на болестта у нас те първа предстои – това ще се случи до края на следващия месец.
Според д-р Тенев новият грипен вирус е притеснителен с това, че засяга предимно млади хора, а усложненията му настъпват много рано – на 3-тя или 4-я ден от началото на болестта развиват бронхопневмония. „Досегашните грипни вируси атакуваха предимно при стари хора и усложненията започваха една след края на грипа. Сега умират предимно млади хора”, допълни Тенчо Тенев.
Към вчерашната дата лабораторно потвърдените случаи на свински грип у нас са 450.

/БГНЕС/

Станете почитател на Класа