763 училища в страната са в грипна ваканция

Соня Стамболийска

763 училища в страната са затворени вече заради грипна ваканция, съобщиха вчера от Министерството на образованието, младежта и науката (МОМН). Общо училищата в страната са 2701. До момента по различни причини отсъстват над 184 500 ученици. Броят на отсъстващите учители е 3454. „Заболеваемостта в страната продължава да се увеличава, като към момента е достигнала 140 на 10 хил. души“, заяви пред „Класа“ д-р Ангел Кунчев, началник на отдел "Надзор на заразните болести" в Министерството на здравеопазването. Епидемия може да се обяви, ако бъдат достигнати стойности от 200 заболели на 10 хил. души. Кунчев обясни, че не може да се предвиди кога ще се достигне увеличаване на стойностите във всички региони, така че да се достигне национална епидемия. Очакванията обаче са такава да се обяви до края на тази седмица или в началото на другата. Кунчев коментира, че грипна епидемия е обявена в цялата Софийска област и в някои общини от Благоевградска област. „В София заболеваемостта също се увеличава и вероятно там ще бъде обявена епидемия“, уточни той. Решението ще бъде взето на днешното заседание на Регионалния пандемичен комитет. До момента е обявена грипна ваканция в 49 училища в столицата. За да бъде обявена грипна ваканция в едно училище, трябва да бъдат болни 30% от учениците.
Епидемия е обявена в още 12 региона на страната. Това са областите Търговище, Ямбол, Стара Загора, Габрово, Бургас и Силистра, както и в общини - Никопол, Самоков, Варна, Шумен, Ловеч, Враца. До момента има 5 смъртни случая от новия грипен вирус. Последният случай е на 26-годишен мъж от Петрич, който се е самолекувал вкъщи в продължение на 10 дни.


Меглена Кунева: ЕК ще съдейства за още противогрипни препарати

Европейската комисия ще координира помощта, която държавите от съюза могат да окажат на България във връзка с поисканите 200 хил. дози тамифлу за грипната епидемия. Това заяви вчера пред „Фокус“ еврокомисарят за защита на потребителите Миглена Кунева. Тя обаче препоръчва българската страна да потърси и двустранни контакти, за да намери по-бързо недостигащите медикаменти. След като е получила писмо от българското правителство, Кунева е обяснила пред комисаря за здравеопазването Андрула Василиу какви са потребностите на страната ни. Освен България другата страна, която се е обърнала за помощ към ЕК във връзка с грипната епидемия, е Украйна.

Станете почитател на Класа