Възможно е да има национална грипна ваканция

Не е изключено да края на седмицата да бъде обявена национална грипна ваканция, каза вчера на пресконференция министърът на здравеопазването Божидар Нанев. Той уточни, че епидемия не е обявена засега, защото стойностите трябва да са 200 души на 10 000, а в момента те са 132 на 10 хиляди, или 100 хиляди души са болни от грип. Нанев обясни, че регистрираната в страната заболеваемост е съпоставима с предишни години. На заседанието на кабинета той е запознал правителството с епидемичната обстановка в страната. В няколко области вече е обявена грипна епидемия - Габрово, Бургас, Ямбол, Силистра и Стара Загора, както и в общините Никопол, Варна, Шумен, Самоков, Враца, Ловеч и Търговище.
„При всяка грипна епидемия у нас умират годишно между 2500 и 3000 души“, отбеляза Нанев. Той добави, че до момента от новия грипен вирус А (Н1N1) има починали 5 души в страната, а петима са в по-тежко състояние и се лекуват. Нанев съобщи, че има пети смъртен случай на човек, носител на новия вирус. Той е на 30 години и се е лекувал вкъщи.
Министърът съобщи, че ако има между 25 - 30 на сто отсъствия на ученици, регионалните пандемични комитети могат да обявяват грипни ваканции за 7 календарни дни, а при очаквано завишаване на стойностите в дадени региони, както е в София, се препоръчва да се избере подходящият момент за обявяване на ваканция.
Държавните и общинските болници са снабдени с над 130 000 опаковки от препаратите реленца и тамифлу и минимални количества от тях са използвани, защото се прилагат само по показания, каза министърът. В централния склад на здравното министерство пък има други 65 000 дози и още 15 000 дози от лекарствата в резерв. Нанев подчерта, че за всички пациенти, които ще имат нужда от болнично лечение, са осигурени препарати.


Ваньо Шарков: Предишното правителство е виновно, че няма ваксини у нас

Почти всички европейски държави – без България и Полша, направиха заявка за ваксини срещу новия грип, преди изобщо да бъдат изобретени. Това каза вчера депутатът от Синята коалиция Ваньо Шарков на брифинг в парламента. „В напредналите държави се случва така. Предното правителство не го направи. Това е въпрос на здравна политика. Сега е въпрос на бърза реакция от страна на Министерския съвет да се реши бързо вносът на тези ваксини”, коментира той.


Кабинетът отпусна 12 млн. лева за антивирусни препарати

12 млн. лева отпуска Министерството на финансите, за да се посрещнат разходи за допълнителни антивирусни препарати и евентуално ваксина за борба с грипа, стана ясно вчера. Министерството на здравеопазването е започнало процедура по Закона за обществените поръчки за доставка на още 200 000 дози от препаратите. Министърът обясни, че през последните два дни търсенето рязко се е увеличило.

Станете почитател на Класа