Премахват помощите за близнаци

798,620 млн. лева са в бюджета на социалното министерство извън парите за пенсиите, заяви министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов по време на заседание на парламентарната социална комисия, предаде репортер на БГНЕС.
На комисията бе обсъден проектът на бюджета на държавното обществено осигуряване за 2010 година. За социални помощи и обезщетения са предвидени 705 млн. лева, а 65 млн. лева за активни мерки на пазара на труда. 250 млн. лева се предвиждат за разходи за квалификация и обучение през идната година. С тях ще бъдат обучени над 100 хиляди безработни и работещи. Само увеличаването на квалификацията ще доведе до по-високи доходи, категоричен бе министър Младенов. Пазарът на труда се възстановява до 4 години след икономическа криза, каза депутатът от БСП и икономически съветник на бившия премиер Сергей Станишев - Драгомир Стойнев. Според него намаляването на бюджета на социалното министерство е с 21% за идната в сравнение с тази година. В същото време бюджетът на Министерския съвет ще бъде увеличен с 98%, каза Стойнев. В проектобюджета за държавното обществено осигуряване се съкращава еднократната държавна помощ при раждане на близнаци - от 1200 на 600 лева, каза бившият социален министър и настоящ председател на комисията по труда и социалната политика Емилия Масларова. Така предложеният законопроект отменя еднократната помощ на майки-студентки и намалява семейните помощи за деца, допълни Масларова. "България е внесла повече пари в ЕС, отколкото сме усвоили", каза Масларова. Тя призова за ефективно усвояване на парите по европейските програми.
Залагаме неверни цифри и после се чудим защо не ни стигат парите, каза д-р Даниела Данчева, председател на Асоциацията на шофьорите инвалиди. Според нея през настоящата година в бюджета били заложени помощи за 20 000 деца с увреждания, а за 2010 година - за 13 000. Как от 20 хиляди децата станаха 13, попита Данчева.

/БГНЕС/

Станете почитател на Класа