Левон Хампарцумян: Има условия лихвите да падат

Оценката на риска на българската икономика отива надолу, а това индиректно влияе върху нивото на лихвите, така членът на УС на Асоциацията на банките Левон Хампарцумян коментира по БНР призива на премиера банките да свалят лихвите.
Става дума за молба, съвет и пожелание, каза Хампарцумян. По думите му, правителството не само призовава, но има и действия, които създават условия това да се случи. Очакванията са да се работи в по-стабилна среда и търсенето на кредити да расте. Ако лошите кредити се увеличат рязко, съществува проблем по-скоро за самата институция, отколкото за системата, която е добре организирана и може да се защити, уточни Левон Хампарцумян.
Анализаторът Деян Василев от финансовия пътеводител "Моите пари" определи изказвания като това на премиера като "знакови, защото има възможност да повлияят на пазарни нива". Според Василев, премиерът е избрал подходящ момент, защото правителството си е свършило "домашното по бюджетната дисциплина и подобряване на макроикономическата ситуация в страната". Използва се момент с пазарна и икономическа логика лихвите да тръгнат надолу, тъй като разходите на фирмите и домакинствата за лихви намаляват разходи за друго потребление, отбеляза Василев. Ако няма сътресения, лихвите ще падат плавно, прогнозират от "Моите пари". Има направления, в които правителството и банките могат да работят по подобряване на лихвената картина в България, посочи Деян Василев. За пример той даде лихвите и по депозитите, и по кредитите в съседните Румъния и Турция, които са по-ниски. По отношение на идеята за Златен регистър за ДДС за ускорено връщане на данъка на изрядните фирми и данъкоплатци, банкерът Левон Хампарцумян каза, че е "крайно време целият български народ да не бъде третиран като съставен от престъпници, а да се поощрят добрите и да се накажат лошите." Информация на БНР.

/БГНЕС/

Станете почитател на Класа