Борисов разпореди проверка за допълнителни санитарни ограничения при експлоатацията на базовите станции

Премиерът Бойко Борисов създаде междуведомствена работна група, която да изготви доклад за необходимостта от налагането на допълнителни санитарно-хигиенни ограничения при експлоатацията на базовите станции от наземни подвижни мрежи в населените места, съобщиха от правителствената пресслужба.
Експертите от министерствата на транспорта, информационните технологии и съобщенията, на регионалното развитие и благоустройството и на здравеопазването и от Държавната агенция за информационни технологии и съобщения, Дирекцията за национален строителен контрол и от Националния център по опазване на общественото здраве, ще работят под ръководството на министъра на здравеопазването д-р Божидар Нанев. Техните задачи са да анализират добрата европейска практика в областта на налагане на санитарни минимуми и ограничения при изграждане и експлоатация на базовите станции и да изготвят доклад за състоянието на нормативната уредба в България в областта на контрола върху спазването им. Въз основа на това работната група в триседмичен срок трябва да направи мотивирани предложения за промяната на санитарно-хигиенните ограничения при експлоатацията на базовите станции в населените места, ако това е необходимо, както и за прецизиране правомощията на органите за контрол и налагане на ефективни санкции.
В понеделник министър-председателят Бойко Борисов прие главния изпълнителен директор на Мобилтел в България Андреас Майерхофер и обсъди с него проблема с контрола върху станциите на мобилния оператор, монтирани по високите етажи на сградите и по обществени съоръжения в населените места. Беше поставен въпросът за информираността на населението по отношение на безопасността от излъчването на антените и за нуждата от създаване на обща комуникационна стратегия на операторите. Премиерът Борисов настоя в рамките на 10 дни трите мобилни оператора да се срещнат и да обсъдят проблема.

/БГНЕС/

Станете почитател на Класа