Румяна Михайлова е новият ръководител на Главна инспекция по труда

Румяна Михайлова е новият ръководител на Главна инспекция по труда съобщи репортер на БГНЕС. Това съобщи министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов. Той уточни, че досегашният директор на инспекцията Гълъб Донев е освободен.
Министърът се аргументира с недобрата работа на Донев и липсата на контрол от негова страна.„Целесъобразност” бе посоченият от Младенов мотив, да отстрани Гълъбов. За мандата си той бил посетил едва 3-4 областни инспекции.
Министърът обеща да предаде резултатите от проверките за изписване на медицински изделия на прокуратурата и на бившият премиер Сергей Станишев, за да знае как е бил източван бюджета при миналото правителство. Проверка в Перник на МТСП е показала че 987 души са подал молби за специални стелки за диабетично стъпало, на обща стойност 98 735лв. Те били насочвани от лекар работещ в болницата в Перник. От 1 юли до 31 декември миналата година молбите били 269 а броят им се утроил през 2009 г. В цялата проверка по предоставяне и изписване на медицински изделия и помощни средства са проверени 3818 досиета, 525 протокола на ЛКК и решения на ТЕЛК, и са направени 297 насрещни проверки в домовете на право имащите лица. Резултатите сочат, че често изделията се получават преди решенията на дирекцията за социално подпомагане, а материалите не винаги се получават от хората. Има и хора, които са подали молби за материали, от които не се нуждаят. След началото на проверките, обаче те започнали да изтеглят молбите си, а болните – да получават медицинските материали, разказа зам. министърът Валентина Симеонова. Окончателни данни от МТСП ще обявят в средата на септември, но според нея щетите само от едно лице поискало 5-6 материала от които не се нуждае могат да възлизат на 1000 лв.
Резултатите от съвместните проверки на Главния инспекторат по труда, дирекция социално подпомагане, НАП и изпълнителната агенция автомобилна администрация бяха оповестени днес. От 680 проверки на инспектората по труда 116 са съвместно с НАП и 47 с агенцията. Съставени са 295 акта. Някои работници са декларирали, че получават по-високи доходи в сравнение с тези в договорите. Има и случаи на договори с превозвачи, които са били анулирани седмица или месец след сключването им. За другата седмица са насрочени 181 проверки.
Младенов открито заяви, че не подкрепя политиката на правителството засягаща макро рамката за 2010-2013 г. в частта засягаща минималната работна заплата и пенсиите. Според него, ако няма индексиране на минималната заплата, тя би отишла под прага на бедността. Ако не бъдат променени пенсиите това ще влоши живота на над 2 милиона и 100 хиляди души отчете министърът. Основните социални плащания трябва да се индексират, за да не губят хората покупателната си способност, подчерта Тотю Младенов.
В министерството се обсъжда и добавката за старост, но не за всички пенсионери, а само за тези получаващи под определена сума.

/БГНЕС/

Станете почитател на Класа