От БХРА искат яснота за разхлабване на противоепидемичните мерки

От БХРА искат яснота за разхлабване на противоепидемичните мерки
  • Публикация:  Classa.bg**
  • Дата:  
    18.01.2021
  • Сподели:

От Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация искат яснота кога и при какви условия ще бъдат разхлабени противоепидемичните мерки.

 

"Крайно време е да чуем от здравните власти защо затварят едни бизнеси, а други - не, страхува ли се Covid-19 от вечерен час", посочват в свое изявление от организацията и съобщават, че 30 на сто от хотелите и ресторантите не възнамеряват да отворят.

 

От организацията настояват за незабавно отваряне на всички заведения, както и за държавна подкрепа за достъп до евтини кредити и разсрочване на съществуващите на засегнатите в сектора.

 

В предаването "12+3" председателят на Асоциацията на заведенията Ричард Алибегов коментира, че първоначално им е било заявено, че ще отворят заведенията при 300 нови случая на заразени с Covid-19 на 100 хиляди души, на 14-дневна база:

 

"Сега са 125 и какво още чакаме", коментира той.

 

Алибегов посочи, че в България има 27 800 заведения и изказа учудване, че са толкова малко тези, които не спазват забраната да работят:

 

"Говорим за последните 3 месеца за 25 заведения, които са отворили в нарушение. ... Как бизнесът стопанисва своите обекти, това, че едно заведение не работи, не означава, че то няма разходи. ... Не разбирам какъв е аргументът на здравните власти, че сега отново да се отметнат и да отидем на 1-ви март, не са го направили още".

По думите му при нощните клубове може да се контролира 50% запълняемостта им.

 

Според него не е логично да се отварят училищата, а да остават затворени заведенията.

 

Председателят на Асоциацията на заведенията съобщи, че му предстоят срещи с министрите Деница Сачева и Марияна Николова, на които ще представи аргументите им за разхлабени противоепидемичните мерки.

Станете почитател на Класа