Изненадваща причина: Шеф на болница обясни защо общинарите са ваксинирани предварително

Изненадваща причина: Шеф на болница обясни защо общинарите са ваксинирани предварително
  • Публикация: 
  • Дата:  
    11.01.2021
  • Сподели:

Според директорът на МБАЛ „Югозападна болница" д-р Илия Тонев по различни причини над 20%

от персонала отказва имунизация

 

 

Проверката по случая с имунизацията на общински съветници в Сандански доказа, че редът за ваксинация на гражданите е нарушен. Това написа здравният министър Костадин Ангелов в социалните мрежи.

 

 

Според управителя на МБАЛ "Югозападна болница" случилото се е заради отказ на лица, които е трябвало да бъдат ваксинирани. „Опитахме се да направим една по-добра кампания по имунизацията. Предвидихме по-голямо разпространение на информация относно дозите по ваксинирането. Въпреки всичко пак се случи ситуацията от първата кампания. Около 20 души от предварителния списък не се явиха. Ваксината е с такава технология на приложение, че веднъж извадена от хладилника – в много кратко време става неизползваема", обясни директорът на МБАЛ „Югозападна болница" д-р Илия Тонев.

 

Той добавя, че по различни причини над 20% от персонала отказва ваксинация. „Явно те нямат доверие в технологията на ваксината на Pfizer/BioNTech", добавя, д-р Тонев. „За да могат да се приложат на човека, който подлежи на ваксинация, самите ваксини се разреждат с разтвор. Това е една много сложна техническа ситуация", добавя директорът на лечебното заведение. Според него общинските съветници са били доброволци в кампания за популяризирането на ваксината. Добавя, че всички медици, които са искали да се ваксинират и са на първа линия са били имунизирани срещу COVID-19. „Не мога да кажа как са били избрани точно тези лица.

 

Информацията е подадена от местната власт. Това се случи към края на времето за ваксинация и те не са хора, които са били подготвени предварително", казва още д-р Илия Тонев. Случаят бе коментиран тази сутрин и от проф. Илко Гетов, представител за България на Европейската агенция по лекарствата.

 

Имунизационният календар е направен от най-добрите експерти и е съпоставим с този на Германия, Израел и други държави. Всичко е въпрос на добра организация, посочи Илко Гетов и обясни, че дори да не е имало желаещи лекари за поставяне на ваксина, той е сигурен, че в Сандански има достатъчно учители или възрастни хора, които са от втора линия.

Станете почитател на Класа