И бизнесменът Иво Прокопиев трябва да бутне оградата на вилата си в Созопол

Бизнесменът Иво Прокопиев ще трябва да премахне незаконна двуметрова ограда до вилата си в Созопол, която ограничава достъпа до скалите до морето на туристите.

 

Почетният лидер на ДПС и издателят на “Капитал” и “Дневник” са най-известните лица, чиито морски собствености станаха обект на летния интерес на прокуратурата към незаконни постройки.

Иво Прокопиев има 14-дневен срок сам да бутне оградата на хасиендата в местността “Буджака”. Той започва да тече от края на месеца, когато изтича времето за обжалване на заповедта на кмета Тихомир Янакиев, че е незаконна. С нея се спира и изграждането на басейна в имота на бизнесмена.

Прокуратурата обяви резултатите от своята проверка в понеделник.

Кметската заповед била издадена на 8 октомври и връчена на 13 октомври на пълномощник на Иво Прокопиев , съобщи Янакиев. В 14-дневен срок Прокопиев имал право да обжалва. Ако не го направи, законът позволява в срок от още две седмици сам да си събори оградата.

При положение, че и това не се случи, общината пристъпва към принудително събаряне, обясни процедурата созополският кмет.

До събаряне на част от имота на бизнесмена се стигна, след като общината и РДНСК установили нарушения при проверка, разпоредена от Върховната касационна прокуратура. Контролните органи установиха, че при изграждането на басейна са нарушени разпоредбите от Закона за устройство на територията, за което е съставен и акт за административно нарушение. Въз основа на тях и след проведено административно производство, кметът на Созопол издал заповед за спиране на изпълнението на строителни и монтажни работи по строежа на басейна Те могат да продължат само с разрешение от общината след отстраняване на причините, довели до спирането.

От кметството обявиха за незаконна и оградата от плътен зид на височина от 2 метра, опасваща вилата на Прокопиев. Тя била вдигната в нарушение на издаденото строително разрешение от общината, което допускало да не е повече от 60 см над цокъла.

“Досега не сме получили възражение от г-н Прокопиев на заповедта”, каза кметът на Созопол.

В деня, в който се появи кметското решение за събаряне на оградата на Прокопиев, издаваният от него сайт “Дневник” публикува поредна част от разследване за плажовете на властта в резиденция “Евксиноград”, където гражданите нямат достъп. От Националната служба за охрана отговарят на медията, че пазят тези плажове според разпоредба от правилника към закона за обектите и прилежащите към тях площи, на които пребивава охранявано лице. “Дневник" пресмята, че право да плажуват на “Евксиноград” имат 72-ма души с охрана на НСО и техните семейства.
В резиденцията почиват президентът, премиерът, председателят на парламента, депутати и граждани, които ползват част от хотелската база.

През лятото прокуратурата нареди проверки на няколко имота по Черноморието заради незаконни постройки. Стигна се до спиране на строежи, премахване на огради. Сред тях са и незаконни сгради в имението на Ахмед Доган в парк “Росенец” до Бургас, за който също има заповеди за премахване на постройки. Проверката на прокуратурата по Черноморието започна след акцията на Христо Иванов в началото на юли, когато лидерът на “Да, България” превзе плажа в имота на Доган по море с лодка, но охранителите от НСО го изгониха.

Кадрите от екшъна предизвикаха президента Румен Радев да поиска сваляне на държавната охрана на почетния председател на ДПС. Малко след акцията на Иванов бившият евродепутат Николай Бареков направи същата и пред имота на Прокопиев.

Станете почитател на Класа