Андрей Райчев: Делението в обществото е 2:1 в полза на това веднага да има избори

Андрей Райчев: Делението в обществото е 2:1 в полза на това веднага да има избори
  • Публикация:  Classa.bg**
  • Дата:  
    16.10.2020
  • Сподели:

Това взаимодействие има и друг смисъл - те разширяват атаката върху Борисов с атака и върху Караянчева. Печелят две неща - демонстрират сила, защото вече са заедно в анти-ГЕРБ коалиция, посочи той

Делението в обществото е 2:1 в полза на това веднага да има избори. Това каза социологът Андрей Райчев по БНР.

"Изгражда се коалиция БСП - ДПС. Те не крият това, това е първото взаимодействие на двете партии от много отдавна", подчерта социологът в коментар за общото искане на БСП и ДПС за преждевременно освобождаване на Цвета Караянчева от поста председател на Народното събрание.

"Това взаимодействие има и друг смисъл - те разширяват атаката върху Бойко Борисов с атака и върху Караянчева. Печелят две неща - демонстрират сила, защото вече са заедно в анти ГЕРБ коалиция, второ - тя не е много силен играч, поднесен им на тепсия от самия председател на ГЕРБ, който се изказа за нея с груби думи", посочи той и добави, че за ДПС е важно да покаже, че няма връзка с ГЕРБ, а и за ГЕРБ напоследък е важно да подчертае това:

"Това означава едно - наближили са избори", констатира Андрей Райчев.

Според социолога Борисов не е отстъпил от онова, което декларира още през лятото, че ще се оттегли и "ще бъде шеф в ГЕРБ, но няма да бъде шеф в страната":

"Той не се готви за власт, не постила своята власт. Той показва максималното, което през 10 години ГЕРБ е заработил и се мъчи да получи възможните гласове на тези избори. Аз изключвам това да бъде някакво мнозинство за него".

"Делението в обществото е 2:1 в полза на това веднага да има избори", посочи още социологът.

В предаването "Нещо повече" политологът доц. Антоний Гълъбов коментира, че дискусията в парламента по исканата оставка на Караянчева е била слаб и много агресивен политически сблъсък.

Според него не са били спазени поне три принципа:

"Първият - не се коментира съдържание на информация с неясен и възможен криминален произход.

Втори - когато се спори, не се атакува лично опонентът, не се уронва неговото лично достойнство.

Трето - когато става дума за парламентарен дебат, водещо трябва да е разбирането за респекта на институцията".

Във връзка с предстоящото в петък Велико народно въстание, политологът заяви, че то не може да е велико, след като има пореден номер: "Великите неща са еднократни", подчерта той.

Доц. Гълъбов коментира твърденията, че правителството търси подкрепа от САЩ чрез обсъждането за закупуване на още самолети Ф-16 и решението за построяване на 7-и блок на АЕЦ "Козлодуй": "Правителството си има подкрепа в парламента, няма нужда от външна подкрепа".

 

 

Станете почитател на Класа