Полека да отвикнем от всекидневното пиене под карантина

Светът свикна на пиене под карантина. Епидемията затвори кръчмите и накара много хора да се борят със стреса с чашата вкъщи.

Сега не могат да излязат от този ритъм. Кръчмите отвориха на открито, но мнозина още ги е страх, въпреки предпазните мерки в заведенията. И продължават да си пият вкъщи. Един безкраен празник. Имаш усещането, че всеки ден е петък или събота.

Повишеното пиене по време на епидемията се провокира и от митовете, че алкохолните напитки помагат срещу коронавируса. Всъщност пиенето на концентрати или на големи количества вино, бира, отслабва, а не усилва имунната система.

В много малко страни са видели опасност от повишената консумация на алкохол в домашни условия и са въвели ограничения, докато трае карантината.

Южна Африка са забранили продажбата на алкохол въобще.

В Хонконг властта разпореди на всички ресторанти и барове да не сервират алкохол с мотива, че лесният достъп до алкохола може да навреди на социалното дистанциране. Понякога хората се сближават повече, когато са пияни – това е обяснението. Е, този проблем настъпва сега у нас.

В Австралия разходите за алкохол в магазините са нараснали почти двойно към средата на карантината. Това предизвикало да се въведат ограничения в магазините за алкохол – максимум 12 бутилки вино и два стека с 24 бири на човек.

Повишаване на консумацията на алкохол

отчитат и във Франция. Департамент Ен в Северна Франция дори забранил продажбата на алкохол на своята територия. От края на март жителите там нямат право да купуват спиртни напитки. Решението се обяснява с цел да ограничат събиранията и проявите на домашно насилие. Придвижванията на граждани са силно ограничени, а полицейски патрули следят за внос на алкохол от съседни департаменти. Направо диктаторски режим в една част от демократична Франция.

В САЩ ограничения за продажба на алкохол няма, но там по принцип законът и наредбите го ограничават. Високоалкохолни напитки се продават само в т. нар. ликър стор, които работят до 18 часа в повечето щати. В супермаркети се продава само вино и бира, а в някои и това не се продава. Само в мегаполиси като Ню Йорк и по-либерални щати може да се намери алкохол и в по-късен час. Забранена е продажбата на алкохол на лица под 21 години. Пиене на открито и на улицата, както в масовите заведения у нас, е забранено. Заради пиеното вкъщи, в САЩ продажбите на алкохол са се увеличили почти двойно, на места и повече, след въвеждане на мерките против епидемията.

И Световната здравна организация предупреди официално за опасността от прекалената консумация на алкохол вкъщи по време на епидемията.

Австралийски експерти пък предупредиха, че последствията от увеличаването на консумацията на алкохол могат да се окажат много по-пагубни след края на пандемията дори и от самия коронавирус. Защото има опасност да доведат голяма част от населението до опасна зависимост към спритните напитки.

Какво се случва в България?

Продажбите на алкохол не са забранявани, а затворените по къщите българи се наливат с домашна и купешка, кой както може.

В градовете е по-депресивно, защото хората се затварят по апартаменти. В селата и малките градчета поне могат да седнат в дворчето на къщата на теферич.

В малки градчета в Италия, докато бяха затворени в жилищата си, италианците измислиха начин на пиене, като с дълги пръчки завръзват чашите си и се чукат от балкона със съседите през тясната уличка.

Какво е опасното, все пак?

Мнозина нашенци си имат навик да пият по няколко ракии всеки ден. Те не са спирали и сега. Но има хора, които до момента не са свиквали на такъв режим на всекидневно пиене, а сега волю-неволю са започнали да пият всеки ден. Това носи големи опасности, твърдят докторите, които лекуват зависимости.

Най-малко 10% от хората са склонни към зависимост. Те могат да развият алкохолизъм, ако са поставени в условия да пият често. С мнозина това вече се е случило, пият всеки ден. Онези, които пият по-малко, се справят, но хората с количества по 400-500 грама и повече на ден рано или късно завършват в болница.

По-голямата опасност при сегашната изолация е за жените. Защото при тях по-бързо се проявява зависимост. Тоест, когато пият всеки ден по-бързо могат да станат алкохолички.

Според психиатри зависимите от алкохола използват за оправдание сегашните ограничения и изолация, за да пият. Винаги има оправдание за чашката – ако не е коронавирусът, ще е безпаричието, ядове в службата, в семейството, винаги има повод за пиене всеки ден. Алкохолът е опит за спасение при хора, които не могат да се справят с живота. Но не води до изход.

 

Сега вече отпаднаха някои предпазни мерки, човек може да се движи свободно навън. Който е свикнал да пие всеки ден по време на изолацията, може да излиза по-често навън, да се опита да разреди пиенето и да направи почивка.

e-vestnik

Станете почитател на Класа