Защо скриха ген. Мутафчийски изведнъж? Беше достойно да му се даде последната дума

Защо скриха ген. Мутафчийски изведнъж? Беше достойно да му се даде последната дума
  • Публикация:  Classa.bg**
  • Дата:  
    02.05.2020
  • Сподели:

Щабът си свърши работата, особено в първата седмица, когато действително неговото обявяване и брифингите имаха една цел и тя беше изпълнена, коментира Илияна Йотова

„Трябваше да се даде последна дума на ген. Венцислав Мутафчийски“, заяви пред БНТ вицепрезидентът на Република България Илияна Йотова и попита защо той е бил скрит така.

"Според мен беше достойно да се даде последна дума на ген. Мутафчийски. Все пак всички ние живяхме месец и половина всеки ден. Той беше в нашия дом по един или друг начин. Очевидно беше скрит, трябва да видим защо. Дали наистина напрежението, което се чувстваше между щаба и изпълнителната власт, и премиерът и генерал Мутафчийски, което витаеш във въздуха, действително е стигнало някаква точка на кипене или съображенията са други", кометнира вицепрезидентът. 


Вицепрезидентът отбеляза, че като българи и като общество имаме нужда от отговорите какво става. "Това, което чух сутринта беше доста нескопосан пиар. Видите ли имало повече негативни послания от страна на щаба, отколкото позитивни. Това е много недостойна и нечестна оценка на щаба, защото той си свърши работата, особено в първата седмица, когато действително неговото обявяване и брифингите имаха една цел и тя беше изпълнена", коментира още Илияна Йотова.

Според нея ние продължаваме да не знаем като общество какво ни чака.

"За този месец и половина слушахме много статистика. Доста внушения имаше за апокалипсис. Няма да забравя онази прословута пресконференция за пожара около горите в Чернобил, която беше абсолютно непредизвикана в 23.00 ч. и която бе една доста изнервена и натоварена психологическа обстановка, беше абсолютно ненужна", коментира още вицепрезидентът.

Президентът каза, че не трябва да има кражби по време на чума, заяви Йотова.


"Другото нещо, което е по-тревожно, че този щаб не беше заменен своевременно с нещо много по-важно за всички нас. С един друг щаб, който да казва каква е икономическата ситуация в момента в страната. Какво ще правим с безработицата?", попита Илияна Йотова.

Според нея страната ни продължава да няма стратегия.

"Когато казваме, че в момента имаме една обявена война от непознат враг. Това клише беше разпространено страшно много през изминалите дни и седмици. Една война предполага стратегия и тактика. В момента нямаме никаква стратегтия и тактика. Много бих искала да видя следващите дни един друг щаб, който ще каже как ще излезем от тази тежка социално-икономическа криза", посочми още вицепрезидентът.

На въпрос какви мерки предлага президентството, Илияна Йотова отговори: "Въпросът ви е много неправилен, неточен и неверн. Още от самото начало президентът предложи няколко неща, които така или иначе бяха изпънени. Да, той своевременно беше получил своята критик, упреците, квалификациите. Доста неприятни и недостойни. Така или иначе след това ставаше това, което той вече беше предначертал", коментира още Йотова.

Вицепрезидентът спря вниманието си и на поледното изявление на президента, че трябва да знаме за харчовете, които се извършват в момента. "Това, което каза президентът беше въпрос. Той го изрече на глас това, което се питаме ние като български граждани. Утре ние ще трябва да плащаме за тези неща от нашите данъци. Никой няма да има против това да става. Често употребяваме другото клише, че не трябва да има пир по време на чума. Това, кето каза президентът е, че не трябва да има кражби по време на чума", подчерта още вицепрезидентът.

Според нея тези престрелки от двете страни на "Дондуков" имат една единствена причина. "Ние продължаваме да намямаме дискусия, но и дебат в нашето собствено общество както за икономическите мерки, така и какво трябва да се прави с борбата с безработицата. Нямаме дори в настоящия момент дискусия между институцията как трябва да излезем от тази изолация", обясни тя.

На въпрос как президентската институция настоява за дискусия при положение, че са снели доверието от правителството, Йотова отговори: "Да си говорят с парламента. В момента, в който Народното събрание гласува Законът за извънредното положение, на парламента му бяха отнети правомощията. Тях ги няма, тях не ги пита за нищо. Защо сега не се обсъдят програмата и мерките за излизане от изолацията.

Как считате вие.- Добре ли беше вчера, когато преди обяд глобяваха, че не се носят маски, след обяд маските бяха отменени. Нали всички сме наясно, че заповедите на здравния министър, който е едно голямо недоразумение в цялата тази криза, имат срок на годност три часа. Това го няма в нито една европейска държава. Не може непрекъснато да ни обясняват как не сме дисциплинирани, как не сме като германците. Кой го казва това нещо. Този, който го твърди, означава, че не се е подредил на нито една опашка пред магазин за хранителни стоки, не е излизал от кабинета си, не е слизал от колите си", изтъкна още вицепрезидентът Илияна Йотова.

Защо трябва да унижаваме собствената си нация, когато хората показаха достатъчно разум и дисциплина,  каза вицепрезидентът.

Според нея винаги ще има отделни случаи. "Тях ги има по целия свят. Не могат да се генерализират така нещата. Това са много въпроси, които за този месец и половина заради стреса, уплахата, някак си ги избягвахме. Някак си си казвахме, това не е най-важното в момента, но те ще трябва да получат своите отговори",изтъкна още вицепрезидентът.

На въпрос дали гледа към втори мандат, вицепрезидентът отговори: "Въобще не мислим за такива неща в момента".


Тя заяви, че по-скоро иска да е част от националното самочувствие и от вярата след това страшно предизвикателство. Вицепрезидентът призова да се забрави и пижамната политика.

Според нея всички политици, които се занимават с кризата, вдигат рейтинга си.

"Гледам си в моята работа. Много съм доволна от факта, че 250 уроци по български език отидоха за испаноговорящите страни, подарени лично на нашия екип от проф. Венко Кънев, който за съжаление почина от COVID - 19. Доволна съм от това, че едно младо момиче от Босилеград, на което преди няколко дни дадох българско гражданство, днес е на първа линия във ВМА. Това са едни малки неща, които ме правят много по-щастлива и доволна, отколкото прогнозите за политика и постове", изтъкна още вицепрезидентът.

Попитана дали президентът спазва препоръката на Илияна Йотова в началото на мандата им, вицепрезидентът заяви, че той не е мръднал на сантиметър от това, което е обещавал по време на кампанията.

 

 

Станете почитател на Класа