Шшшт, тук не говорим за такива работи...

Между 11 и 15 години - това е възрастта, на която според данните на Световната здравна организация момичетата обикновено получават първата си менструация.

Между 10 и 13 - това са годините, на които е много вероятно юношите да се опитат за първи път да мастурбират. 16 е средната възраст, при която тийнейджърите в България осъществяват първия си полов контакт.

Тази възраст спада с всяка изминала година и то не само в малцинствените групи.

В същото време подрастващите най-вероятно усещат чудовищен срам от сексуалността си и непрекъснато им се внушава, че тя е нещо срамно и крайно неприлично.

Живеем в невероятен парадокс, който би бил любопитен, ако не носеше със себе си последици за здравето на десетки младежи.

За секс тук се говори много и навсякъде, често по крайно неподходящ начин и никой не го намира за обезпокоително. Ние сексът си го знаем, няма какво някой да ни го обяснява.

Така явно разсъждават и немалко родители, които нямат проблем децата им да бъдат изложени на крайно спорно съдържание под формата на филми, сериали и предавания, но изключително се тревожат да не се въведе някакъв вид сексуално образование в училище.

Поредното доказателство идва от Перник, където майки и бащи се притеснили, че четвъртокласниците им (10-11 години) имали часове, в които били принуждавани да рисуват полови органи и да се целуват.

Звучи скандално, нали?

Впоследствие се оказва, че ситуацията е съвсем различна от представената от обезпокоените родители и в нея няма нищо притеснително. Става ясно, че часовете са част от "Таралежи" - програма за превенция на насилието.

По време на обучението децата са били запознати с човешката физиология, учили са, че не бива да влизаш в къщата на непознати и не бива да позволяваш някой да те докосва без твое разрешение.

Колкото до целувките - те са били по бузата и не са били принудителни, а с цел да им се покаже що е то взаимна близост. Имали са пълното право да откажат да участват в занятието. А и повечето родители не виждали нищо чак толкова лошо в програмата, но техният глас не стигна до ефира.

Тоест притеснителното в случая не е опитът учениците да научат малко повече за себе си и за сексуалността, а шумният отказ на родителите им да се спомене каквото и да било в тази насока. Тук не си говорим за това и точка. Така смята и директорът на училището, защото програмата своевременно е прекратена.

Ако трябва да сме точни, този глас на недоволство има своите аргументи, които изтъкна една от притеснените майки. Според нея благодарение на програмата "Таралежи" децата "ще се оженят на 11 и ще родят на 12", както и че "ще им стане любопитно и ще потърсят още повече информация".

Всъщност е крайно време на тийнейджърите да им стане любопитно по темата и да потърсят още информация.

Както показват числата, акселерацията и все по-ранното сексуално съзряване са факт. За тях обаче родителите удобно предпочитат да си затварят очите, къде заради собственото си незнание, къде - от безпочвен страх. Затова и разговорът "за птичките и пчеличките" рядко се случва в дома.

Да има сексуално образование също се оказва недопустимо. В страна, в която сексът рекламира всичко - от климатици до автомобилни гуми - родителите продължават упорито да се противопоставят на идеята да има специализирани учебни часове, в които да се говори за сексуалността открито.

Сексуалното обучение, ако въобще може да бъде наречено така, е сведено до посещения на усмихнати промоутъри, които раздават презервативи и дамски хигиенни продукти, и до няколко урока, които са истинско изпитание и за учителя, и за учениците. За педагога - защото темата е щекотлива, за учениците - защото не им се слуша "суха материя".

От страхове да не се "всее разврат" сред младежта, същата тази младеж пропуска жизненоважни уроци за своето здраве.

Тези пропуски юношите наваксват както намерят за добре - с лична практика и/ или от филмите за възрастни. Това е и причината сред младите полово активни хора да битуват кошмарни митове.

Докато майки и бащи паникьосано отричат сексуалното обучение, а броят на абортите сред тийнейджърите скача, децата вярват, че презервативите само пречат на удоволствието, прекъснатият полов акт е адекватен контрацептив, пък промивка с газирана вода и аспирин помaга, "ако е станал гафът".

И тези легенди - къде смехотворни, къде откровено опасни - ще изчезнат, само когато активно се заговори за секс и в семейството, и в училище. Защото за такива работи трябва да се говори тук и сега. Утре може да е късно...

 

Мануела Геренова

Станете почитател на Класа