Столипиново - най-страшното ромско гето на планетата

Столипиново - най-страшното ромско гето на планетата
  • Автор:  Classa.bg**
  • Дата:  
    10.01.2020
  • Сподели:

Откриха криминалното ядро на планетата в България. Това се оказва квартал Столипиново в Пловдив. Така Лента.ру с помощта на Instragram изследвала едно от „най-ужасните петна" на картата на света и разказва за него с цел да предпази туристите от евентуален техен невнимателен избор. Колкото и да е странно, пише изданието, криминалното ядро на планетата се оказа в България – страна, която руснаците асоциират с евтини курорти, пророчицата Ванга и с поп краля Филип Киркоров.

 

Резултат с изображение за Столипиново

 

В град Пловдив се намира район Столипиново, който е признат за най-опасния в света. Столипиново, пише в материала, е смятан за най-големия ромски квартал в Европа. Там на брега на Марица живеят около 50 000 души. Изданието отбелязва, че кварталът е кръстен на руския генерал Аркадий Столипин.

 

Резултат с изображение за Столипиново

 

Визуално Столипиново е типично ромско гето, редом до многоетажните сгради /основно панелни/ има незаконно построени частни големи къщи и съборетини. Построените без разрешение обекти периодично биват разрушавани, но на тяхното място бързо се появяват нови, също така незаконно постройки. Сивотата на сградите и всекидневния живот се освежава от ярките дрехи и празниците. Жителите на района опъват огромни маси направо по дворовете. Има още едно място за развлечение – пътуващ цирк. Богатите роми карат личните си автомобили и каруци, а обикновените ходят пеша.

 

Резултат с изображение за Столипиново

 

Правилата за движение по пътищата не се спазват, което неизменно провокира конфликти, пише изданието и бърза да припомни за антиромските протести в село Катуница през 2011 г. Срещу ромите тогава въстанаха жителите на над 10 български града. Столипиново трябваше да бъде защитавано от полицията.

 

Резултат с изображение за Столипиново

 

Ромите не могат да живеят без пищни тържества. Сватбите тук са винаги с размах и продължават минимум три дни /в богатите семейства – седмица/, се казва в материала и се пояснява, че по правило разходите за празника се поемат от семейството на младоженеца, като често парите за това се събират още от раждането на сина. Комуналните проблеми на района са обусловени от износването на мрежата /там нищо не е ремонтирано от 1980-те години/ и неплатежоспособността на жителите му.

 

Резултат с изображение за Столипиново

 

Нарушеното водоснабдяване и проблемите със събирането на боклука за местните хора са по-скоро норма отколкото изключение, пише изданието. Ромите преживяват спирането на тока много по-тежко отколкото спирането на водата /която в някои незаконно построени къщи изобщо липсва/. През 2002 г. районът буквално въстана срещу градските власти, тъй като доставчикът изцяло спря подаването на ток в Столипиново.

 

Свързано изображение

 

Макар че към онзи момент местните хора дължаха няколко милиона евро за ток, токът беше пускан за по няколко часа през нощта, обяснява изданието. Като цяло Пловдив се различава поразително от своя „район-урод" - това е един от най-старите градове в Европа. Древният център е добре запазен, там може да се видят останките на античен форум, стадион, театър, други сгради. През 2019 г. Пловдив беше културна столица на Европа. В североизточната му част обаче се е образувало истинско гето, заключава руското издание.

 

 

dnes.bg

 

Прочетена 315 пъти

Станете почитател на Класа