КТ "Подкрепа": Болните работници не са престъпници

С освирквания и с развяване на българския трибагреник десетки представители на синдикалната организация КТ "Подкрепа" се събраха на протестен национален митинг на столичния площад "Княз Александър I Батенберг".

Демонстрантите организират шествие, което ще премине покрай Народното събрание, след което отново ще се върнат на площад "княз Александър I Батенберг".

Протестът се провежда под наслов "Болните работници не са престъпници".

Хората настояват предложението, отправено след Коалиционния съвет между ГЕРБ и Обединени патриоти - първият ден от болничния да е за сметка на работника, да бъде върнато с решение на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС).

Демонстрацията се провежда при засилено полицейско присъствие.

Протестиращите издигнаха и плакати с надписи: "Работодателите да плащат първите 5 дни от болничните" и "Не се правя на болен, за да не работя".

Във връзка с основното искане на синдикалната организация - първите пет дни от болничния да се заплащат от работодателите пред медиите говори президентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов. Той обясни, че причините за протеста се коренят в сбъркания здравен модел, в работодателите, които карат работниците да излизат в болнични и настоя истината да излезе наяве.

"Темата е голяма, голяма, голяма. Изключително сериозен проблем е и сумираното изчисляване на работното време, което разболява хората, които трябва да търсят други изходи, за да си почиват", подчерта Манолов.

"Лавина е работата, която се струпа от една снежна топка, от няколко глупости, казани от некомпетентни хора по телевизиите", отсече шефът на КТ "Подкрепа".

Протестиращите ще отидат и пред централата на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ), за да предявят исканията си. Гневът да си отива при адресатите, настоя шефът на синдикалната организация и допълни, че той като работодател на 100 души например иска да плаща 5 дни болнични.

Димитър Манолов иска властта също да чуе исканията на протестиращите.

Другите искания на протестиращите са отпадане на данъка върху минималната работна заплата, спешна актуализация на добавката за нощен труд, ограничаване на извънредния труд и прилагане на сумирано изчисляване на работа време само в непрекъсваеми производства.

От своя страна Тодор Качков, главен експерт по европейски програми и проекти на КТ "Подкрепа" коментира пред news.bg, че основните искания на протестиращите са за заплащането на болничните и заплащането на ненормирания труд, сумарното изчисляване на работно време да бъде само спрямо определени производствени процеси.

Той отчете, че 100% справедливост трудно се постига и на територията на Европейския съюз се прилагат различни системи. Според Качков трябва да бъде намерен баланс между работещите и работодателите. Този баланс обаче трябва да бъде в полза на работниците.

Тодор Качков изтъкна и че работниците в България се поставят в неблагоприятно положение, но след това дълго се дискутира темата за трудовата миграция.

Качков се надява да бъде окончателно отменено предложението първият ден от болничните да бъде за сметка на работника. Работодателите също имат своето право да търсят отмяната на трите дни болнични да бъде за сметка на тях, призна обаче Качков. Той е категоричен и че допълнително натоварване на наистина болните хора не може и трябва да бъде допуснато.

Според Качков е възможен коментар по исканията им, но протестиращите няма да се откажат. Всичко е въпрос на продължаващ диалог, допълни той.

Станете почитател на Класа