Самолет с голям шеф на борда се разби в езеро

Самолет с голям шеф на борда се разби в езеро
  • Публикация:  classa
  • Дата:  
    18.08.2019
  • Сподели:

Инцидент от тази седмица нанесе удар върху плановете на Норвегия за преминаване към електрически самолети. Alpha Electro G2 се разби в езеро, но има и добра новина – няма жертви и наранени в резултат на катастрофата.


Двуместният Alpha Electro G2 е собственост на Avinor, норвежкия държавен оператор на повечето летища в страната. По време на инцидента електрическият самолет е пилотиран от изпълнителния директор на компанията Даг Фалк Петерсен, съобщава Ройтерс.


Самолетът е извършвал демонстрационен полет с членове на правителството на Норвегия. На борда е бил държавният секретар по местно самоуправление и модернизация Ааасе Марте Дж. Хоригмо. За щастие, и двамата пасажери са останали невредими. В момента не е ясно какво точно е причинило произшествието.


Позовавайки се на пилота, Форбс съобщава, че двигателите на самолета са загубили цялата си мощност при приближаване до летището за кацане.


Според пилота, самолетът е летял със скорост около 69 км/ч, когато е паднал в езерото.


Несъмнено инцидентът нанася удар върху плановете на Норвегия за преминаване към електрически самолети. Миналата година Фолк Петерсен заяви в интервю, че очаква превозът на пътници с електрически самолети да започне през 2025 г., а до 2040 г. да бъдат електрифицирани всички вътрешни полети.

Станете почитател на Класа