Затягат финансовия контрол на университетите

Соня Стамболийска

Да се затегне контролът на финансиране на университетите, като държавната субсидия започне да се определя от акредитацията на съответния ВУЗ, а не от броя на студентите. Около тази теза се обединиха участниците в дискусия за образованието, която се проведе между представители на политически сили и академичната общност в УНСС вчера. В дискусията участва главният архитект на столицата Петър Диков и представители на Коалиция за България, ГЕРБ, РЗС и Синята коалиция.
До 3-4 години Студентски град ще върне облика си от едно време и отново ще се превърне в кампус, предназначен за учене на студентите, заяви арх. Петър Диков.
Младите учени до 35 години също трябва да имат собствено академично градче в София, предложи представителят на Коалиция за България Альоша Даков. Според него за насърчаването на младите учени да сътворяват значими трудове в съответната област трябва да им се осигурят добри условия на живот. Кампусът може да бъде изграден в незастроените части на столицата около Студентски град, като квартал „Малинова долина“.
От Синята коалиция пък смятат, че решенията в образованието трябва да се търсят съвместно с преподавателите и студентите. Тази позиция изрази Лъчезар Тошев. Според него производственият сектор трябва да се обвърже с образованието, като това ще гарантира работа на излизащите от университетите.


Станете почитател на Класа