Само 34% от стойността на лекарствата се покрива от държавата

През 2008 г. у нас са похарчени 1,6 млрд. лв. за лекарства, а държавата е поела 540 млн. лв. от сумата, или 34%. В Гърция например за лекарства са похарчени 11 млрд. лв., а държавата е поела 10 млрд. лв. от тях, или малко над 90%. Това съобщиха вчера от Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители в България (ARPharM).
От асоциацията обявиха, че има 3 основни неистини, които трябва да бъдат развенчани, за да се достигне до положителни резултати в лекарствената политика у нас. Една от тях е, че държавата отделя много пари за лекарства, което експертите обориха с гореизложеното сравнение с Гърция. Другият мит според фармацевтите е, че цените на лекарствата са много високи. Според тях оскъпяването на лекарствата се дължи на налагания у нас ДДС от 20%, който в ЕС е от 0 до 9%.
Друга неистина била, че в България се харчат много пари за лекарства. Фармацевтите обясниха, че за 2008 г. у нас са дадени 208 лв. за лекарства на глава от населението, докато гърците например са отделили за лекарства през същия период по 1028 лв. на човек.

Прочетена 1269 пъти

Станете почитател на Класа