Само 34% от стойността на лекарствата се покрива от държавата

През 2008 г. у нас са похарчени 1,6 млрд. лв. за лекарства, а държавата е поела 540 млн. лв. от сумата, или 34%. В Гърция например за лекарства са похарчени 11 млрд. лв., а държавата е поела 10 млрд. лв. от тях, или малко над 90%. Това съобщиха вчера от Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители в България (ARPharM).
От асоциацията обявиха, че има 3 основни неистини, които трябва да бъдат развенчани, за да се достигне до положителни резултати в лекарствената политика у нас. Една от тях е, че държавата отделя много пари за лекарства, което експертите обориха с гореизложеното сравнение с Гърция. Другият мит според фармацевтите е, че цените на лекарствата са много високи. Според тях оскъпяването на лекарствата се дължи на налагания у нас ДДС от 20%, който в ЕС е от 0 до 9%.
Друга неистина била, че в България се харчат много пари за лекарства. Фармацевтите обясниха, че за 2008 г. у нас са дадени 208 лв. за лекарства на глава от населението, докато гърците например са отделили за лекарства през същия период по 1028 лв. на човек.

Станете почитател на Класа