Общественото харакири на Цветана Манева

Азис отново се доказа като умел чалга-провокатор. Новият му клип само за няколко дни събра стотици хиляди гледания и предизвиква експлозивни обществени реакции. При това съвсем основателно - в лигава песен, посветена на различните, господарят на чалгата успя да привлече за участие и легендарната Цветана Манева, а това взриви общественото мнение. Гневът нарасна с толкова лавинообразна скорост, че много от големите медии прибягнаха до услугите на дежурните лъскачи на имидж, които да посветят дълги и умозрителни текстове на актрисата и нейните призиви за световна хармония.

 

http://www.razkritia.com/wp-content/uploads/2018/09/%D0%A6%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%B0%D0%BD%D0%B0-%D0%9C%D0%B0%D0%BD%D0%B5%D0%B2%D0%B0.jpg

 

Статиите в защита на Цветана Манева до една са издържани в патетично-сълзлив стил. "Ама прочетохте ли какво точно се опитва да ни каже Азис?", стене една журналистка и цитира с умиление декларативния текст на песента. "Тъпаци", съска друга, "вие знаете ли колко холивудски величия се снимат в музикални клипове, о дървени фейсбук-философи! Трета набляга с размахан пръст, че посланието на Азис било апел за толерантност към различните, а Цветана Манева е усилила този апел и го е адресирала и към други групи от населението. Получи се дори и известно пренареждане на културни и политически пластове. Либералното дясно, което посвети цялото начало на август да пръска фейсбук-плюнки срещу Нинова, че била танцувала на песен на Брегович, изведнъж в лицето на Азис откри своята културна икона. В кръга на шегата дори си представих бъдеще, в което "Демократична България" бие шута на ген. Атанас Атанасов и Христо Иванов и увенчава Азис с лидерската корона на градските сноби. Може би това е единственият начин те да попаднат в следващия парламент, знае ли човек. Но понеже новите трубадури на чалгата много държат на текстовете, за да откриват в тях вселенски послания и призиви за световно добро, аз дори съчиних цял куплет от бъдещия им партиен химн. Той може да звучи по азисовски ето така:

 

"Чака рака, бум-бум, башки-башки -

искам съдебна реформа и нови прашки!

Дзак, дзак, въргал, въргал -

обичай различния бе, парцал!

Цингара-мангара, рути-рути

Напипай гооо и долу Путин" :)))))

 

Това, разбира се, е в кръга на шегата, а се въртим край смешното, защото всичко останало в тази история е тъжно като депресивно стихотворение. Всъщност участието на Цветана Манева в такъв клип не е обикновен избор, нито може да бъде тълкувано като нещо случайно или странично. Тя подписва легитимация на чалгата не само като култура, но и като социален и морален коментатор. А това е пълно замъгляване и размиване на ценностни стойности, които получават последен ритник в слабините. Азис изведнъж бе повишен до статут на говорител на различните, на обществен авторитет. Чалгата получи върховното си алиби и десните папагали, които се надпреварват да крякат по темата, всъщност го подсигуряват.

Ако смятате, че господарят на маането може да бъде говорител на морала, тогава спешно трябва изтичате до най-близката болница и да си запишете час за психиатър. Казвам го не за да обиждам. Това е апел на загриженост. Защото в епохата, в която живеем, освен посланието е важен и неговият автор. А Азис никога не е бил защитник на различните. Точно обратното. Той превърна различието си в комерсиална дейност и забогатя от него. Пред нас стои не точно певец, а рекламен продукт, един голям артист, който никога не е спирал да играе роля и напасна към нея целия си живот. Това не е активизъм, това е търговия с имидж. И да приемете един търговец да отправя морални послания е все едно създател на концлагер да пусне песен за коледния дух на добротата. Изслушах само първите няколко стиха от песента. Дори текстът е написан стратегически. Той покрива всички стандарти за джендърство, милозливо стене за съдбата на различните, за това, че хората не са зли, а просто са забравили, че са добри. Нито посланието е особено стойностно, нито авторът му може да се похвали, че е Димчо Дебелянов. Но в съвременната епоха това не е важно. Видиотената публика вече се лови на ключови думи, точно като риба в развъдник, тя захапва само очевидностите и започва да слюноотделя като перфектния консуматор на телевизионни послания и елементарен тв-морал.

Но в крайна сметка това не е текст за Азис. Защото той си е един и същ. Същият човек, който си беше изложил голия задник на плакат срещу паметника на Левски, днес се изправя пред нас като носител на висшите стойности. И фактът, че тази подмяна е възможна показва в каква морална криза живеем. Но големият въпрос опира до съучастието на Цветана Манева - свръхпопулярна актриса, една от малкото със статут на легенда. Тя едва ли е подозирала, че извършва публично харакири като е приела да участва в клипа на Азис. Доста хора се заблуждават, че сетивата на българския народ са окончателно притъпени и унищожени и никой няма да реагира в такава драматична ситуация. Само че от началото на годината досега обществото даде достатъчно знаци, че не приема джендър-идеологията, която се опитват да ни инжектират под формата на Истанбулска конвенция и фалшива загриженост за насилието над жени. И всъщност клипът на Азис и Цветана Манева е последен и отчаян опит България да бъде убедена в нещо, която тя категорично отхвърля. Тук вече е хвърлена тежката артилерия. Най-мощният автор на маанета и една от най-популярните актриси. Двойката е сглобена абсурдно и това е белег за отчаяние. А шумът, който се вдигна, е ясен признак, че поне по тази тема обществото има имунитет. Но след като Цветана Манева се ангажира с подписването на алиби на чалгата, тя вече е длъжна да обясни своето поведение. Въз основа на какви ценности тя предприе тази колаборация? И познава ли лицето Азис, знае ли за неговите нарцистични изхвърляния и комерсиални забежки? Това ли ще обяснява на своите студенти - че е съвсем нормално да хвърляш гюбеци и да крещиш за справедливост и равно отношение? Всъщност оголен до брутална честност, този клип изобщо не внушава уважение към различните. Той предизвиква отвращение от продажните. От тези, които смятат, че българският народ е така затъпял, че не може да познае автентичната почтеност от престорената социална загриженост. Знаете ли какво е да си почтен? Това означава да си последователен. Да отстояваш една линия, колкото и да ти струва това. Да не жертваш принципи в името на конюнктурни интереси. И това е обвинение не към Азис. А към Цветана Манева. Никога не е късно човек да стане за резил. И не знам дали госпожата осъзнава, но тя направи така, че колаборацията с Азис ще остане като нейно морално наследство. Всички ще си спомнят само за него един ден. Цялата й друга кариера с всичките й върхове и стойности ще бъде спомената в едно изречение. Но за песента с Азис ще говорят дълго и напоително.

Този текст може да спре дотук. Но си струва темата да бъде усложнена малко повече. Защото маането в подкрепа на различните поставя един още по-дълбок въпрос. Какво по дяволите става с нашата интелигенция? Какво се случва с онези имена, които можеха да бъдат обединители на цялата нация с творчеството и авторитета си, но вместо това избраха да служат или на банковите си сметки, или на задкулисни и тъмни интереси. Защото, с оглед на новооткрития си статут на подръжник на джендъризма, Цветана Манева осветява цялата си биография и път. Как се взима разстоянието от член на ЦК на БКП до участник в чалга-вахканалия? В името на какви морални основания? В името на какви ценности? Тези въпроси трябва да бъдат задавани до втръсване, защото все някой трябва да им отговори. Без тях България никога няма да има автентична култура, а тя ще бъде задръстена от умно-красиви хлебарки, които ще слюноотделят дори пред Азис, стига той да отправя правилните послания и да ги гали нежно и либерално по бретончетата.

Въпросът тежи и може да бъде отправен и към Антон Дончев, който открихме, че е част от борда на злополучната фирма "Трейс". И така се оказа, че този, който е давал мъдри наставления за бъдещето и постоянно демонстрираше загриженост за хорското положение, всъщност е уредил прекрасно себе си, а пък посланията за единение са просто странична дейност. Ето този разрив между културен статут и отровно настояще е разял отечеството. Оказа се, че тези, които трябва да ни учат на стойности, са обикновени продажници, търгаши на дребно и нямат гръбнак да се противопоставят. И след това не се учудвайте, че на хоризонта се задава зловещата сянка на Слави Трифонов. Тя е прякото следствие на колаборацията между Азис и Манева. Той е тяхното духовно дете. Бъдещият чака-рака спасител. Кючекчията на отечеството. Краят на онова, което познаваме като държава. И не си мислете, че пресилвам. Дори се опитвам да пощадя чувствата ви. Нещата са много по-ненормално. Но хей - имаме си нова песен на Азис, а умно-красивите я обичат. 

Дали това ще ни топли в тъмното и буреносно бъдеще?

Станете почитател на Класа