Най-голямата нерешена мистерия на интернет - кой стои зад "Цикада 3301"

Когато през 2012 г. едно съобщение започва да се появява из всевъзможни чат стаи и форуми в интернет, твърдящо, че търси високоинтелигентни личности, едва ли някой е подозирал, че това ще се превърне една от най-големите мистерии на интернет.

 

Станалият по-късно известен като "Цикада 3301" казус представлява пъзел, предизвикващ всеки онлайн потребител да открие тайната му в картинка, публикувана в самото съобщение.

 

Зад това предизвикателство стои група, обозначена със същото име, която чрез него самата тя твърди, че набира интелигентни специалисти по криптография и стеганография и сигурност на информацията. Официално групата публикува три задачи - на 4 януари 2012 г., на 4 януари 2013 г. и на 4 януари 2014 г.

 

Всеки един от тези специфични рундове за отсяване на кандидати за тази уж елитна група от умове предлага нов пъзел, който да покаже кои са способните да открият скритите послания на групата.

 

"Цигада 3301" често е наричана най-загадъчната мистерия в ерата на интернет досега. И има защо. Не само заради сложните пъзели, а заради цялостната потайност и всевъзможните теории, които я заобикалят.

 

Като цяло трите рунда на "Цикада 3301" представляват нещо като "лов на съкровище" в интернет, който разчита на усъвършенствано кодово разрушаване - и работещо познание за неща като неявна средновековна литература и магическа нумерология - за отключване на прогресивни улики.

 

Първото съобщение е просто - стилизирана картинка на цикада и кратък текст на черен фон:

 

"Здравейте. Търсим високоинтелигентни хора. За да ги открием, направихме тест. В изображението е скрито съобщение. Намерете го и ще ви отведе към път, по който можете да ни намерите. Очакваме с нетърпение да срещнем малцината, които ще стигнат до края. Късмет!"

 

Единственият подпис, който е даден, е "3301".

 

Така започва странната и на моменти зловеща история на това, което ще се окаже една от най-комплексните загадки някога измисляни от човек.

 

Това, което следва, е поредица от пъзели, в които има заложени препратки към картини, поезия, музика, фантастика, почти неизвестни литературни творби от 18 век, цитати от Библията, календара на маите и т.н. За решаването им освен способност за разкодиране на посланията, се изискват още дълбоки познания в областта на философията, математиката, технологиите и дори нумерология.

 

Всеки един от кръговете на загадката започвал с кратко послание (със скрити в него подсказки), а разшифроването на пъзелите в него, изисквал познания от предишните кръгове.

 

Един от малцината, които успяват да разгадаят тайните послания на "Цикада 3301" (и чието име е известно), е Джоел Ериксон от Швеция - изследовател в областта на киберсигурността.

 

Той започва с късен старт - забелязва съобщението с известно закъснение и трябва да наваксва на останалите претенденти. Първоначално той си мисли, че задачата ще е проста - малко гимнастика за ума. Скоро обаче разбира колко грешно е било първото му предположение.

 

Сравнително лесно открива тайното съобщение в картинката, което обаче го отвежда до друга загадка – снимка на патица и надпис: "Опа, тук има фалшиви следи. Изглежда не можеш да разбереш как да разчетеш съобщението ни".

 

Оттук нататък той впряга в сила както собствените си знания по стенография и криптография, така и различни стенографски и декриптиращи програми и дори помощ от колегите му, за да разбие шифрите скрити в различни картинки и текстове. И така, докато в един момент не му се налага да излезе от интернет, за да открие следващата следа.

 

При дешифрирането на една от загадките, скрита в поредната картинка, той стига до телефонен номер, регистриран в щата Тексас. Той позвънява и му отговаря автоматичен глас, който го насочва към следващата загадка.

 

Скоро след това пъзелите го отвеждат до 14 координати, разпръснати по целия свят, включително Варшава, Сиатъл, Сидни и т.н. На всяко от тези места има залепен обикновен плакат със символа на групата - цикадата и QR код под нея.

 

Ериксон обаче не може да посети всички места, затова се свързва с хора, живеещи там, които му помагат. Всичко това го отвежда до адрес в dark net, където намира съобщение от организацията, в което се заявява колко разочаровани са те от това, че твърде много хора работят заедно, разменяйки си парчета от пъзела. Затова и "Цикада 3301" повече нямало да приема нови членове.

 

Кой обаче стои зад тази мистерия?

 

Според самия Ериксон това са група интелектуалци антиконформисти. В интервю за списание "Fast Company" той коментира собствените си наблюдения по темата.

 

"Най-вероятно става въпрос за тайна организация, която обаче не е свързана с никоя правителствена или разузнавателна агенция. На базата на препратките в загадките - поемата "Агрипа" от Уилям Гибсън, "Сватбата между Небесата и Ада" от Уилям Блейк, "Книгата на закона" от Алистър Кроули, както и постоянните им препратки към простите числа и т.н., те най-вероятно са група антисистемни интелектуалци, идеологически мотивирани и изглежда високо ценят логическото и аналитичното мислене. Изглежда споделят много от идеологията на крипто-анархията и олд-скул хакерите."

 

По негови думи също така едва ли става въпрос за някое разузнаване, опитващо се да вербува нови хора, след точно такива пъзели по-скоро ще остане с кандидати, които далеч не се интересуват от подобна работа.

 

За това говори и разказът на Майкъл Гротус, 16-годишен тийнейджър, който с помощта на други онлайн потребители успява да стигне до сайта в dark net, преди всичко да бъде закрито.

 

По негови думи там го посрещнало поздравително съобщение с инструкции как да се регистрира за безплатна имейл услуга, на която ще получи допълнителна информация.

 

Информацията го насочва към нов TOR адрес, предоставя му и парола и потребителско име. Там обаче вместо мащабна конспирация и тайни организации, го посреща един съвсем обикновен форум с около 20 членове, чат, табло за новини и система за лични съобщения.

 

Самият сайт очевидно трябвало да служи като място за координация на различните проекти на групата, свързани с криптография и шифроване, създаване на нови видове софтуер с отворен код и начини за подобряването на анонимността в интернет. Постепенно обаче, до голяма степен заради липсата на нещо по-интересно, целият проект замрял, според Гроутс.

 

Проблемът с неговите свидетелства, както и с тези на други потребители, които твърдят, че са стигнали до края на мистерията "Цикада 3301", е, че казаното от тях така и не може да бъде документирано.

 

Но дори и свидетелствата им да бъдат взети за чиста монета, едно е сигурно - самоличността на тези, стоящи зад загадките остава неясна и до днес. А вероятно така и няма да намери своя отговор.

Станете почитател на Класа